Haartransplantatie voor het herstel van een gezond zelfbeeld

bos haren

Haartransplantatie en haaruitval. Het is een veel onderzocht thema maar dit neemt niet weg dat de gevolgen voor mensen die lijden aan kaalheid psychologisch heel zwaar kunnen zijn. Een weelderige haardos staat al eeuwenlang voor jeugd en vitaliteit. Het één hangt in de realiteit niet onlosmakelijk vast aan het ander, maar we kunnen het niet helpen om haarverlies te zien als een verval, verkommering, sterven. Je verliest iets en dat is je haar, die misschien ooit je trots was.

Vanbinnen voelen we ons niet ouder worden, terwijl we wel meer en meer levenservaring opdoen. Daarom kan het aanvoelen alsof je kalende uiterlijk niet meer strookt met die creatieve levensenergie die je in wezen voelt. Hoe je het ook draait of keert, het belangrijkste in dit leven blijft dat we ons goed voelen in ons vel. Enkel zo zijn we in staat om een leven te leiden dat vervulling en overvloed brengt, zowel voor onszelf als voor anderen.

Als haaruitval je voor sociale uitdagingen stelt en je zelfbeeld aanzienlijk naar beneden haalt, dan wordt het misschien tijd om te zoeken naar oplossingen. Gelukkig bestaan er oplossingen zoals haartransplantatie of prp behandelingen voor je haar.

Oorzaken van haaruitval

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Erfelijke factoren
  • Een verstoord immuunsysteem
  • Haarverlies als gevolg van stress
  • Een tekort aan voedingsstoffen
  • Bijwerking van medicijngebruik

Haartransplantatie voor een langdurige oplossing

Het implanteren van haar is een zeer deskundige behandeling.

Er bestaan twee bekende technieken om haar te implanteren. De eerste is de zogenaamde FUT(Follicular Unit Transplantation)methode, en de andere is de FUE( Follicular Unit Extraction) techniek.

Bij de FUT-methode wordt er een haarstrip aan de achterzijde van het hoofd verwijderd, waarna de haarwortels hieruit worden genomen en op een andere plaats worden geïmplanteerd.

De FUE-techniek houdt in dat de haarzakjes rechtstreeks één voor één uit de haarkrans van het achterhoofd worden gehaald met behulp van een micronaald. Hierna implanteert de arts deze haarzakjes op een kale of dunbehaarde plek. Deze haren zullen na enkele weken uitvallen. Doordat echter het haarzakje actief blijft, zal het nu als een gezond haar terug groeien. Het voordeel van deze techniek is dat er geen litteken ontstaat op het achterhoofd zoals wel het geval is bij de FUT-methode.

Als het haarverlies te wijten is aan de erfelijke aandoening die ook wel bekend is als alopecia androgenetica, dan is haarimplantatie waarschijnlijk een duurzame oplossing. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat de haarzakjes het hormoon DHT vasthouden, wat de opname van voedingsstoffen blokkeert en dus leidt tot een remming in de haargroei. De haarzakjes in de haarkrans zijn echter niet gevoelig voor het hormoon DHT. (Vandaar dat het typische patroon op de kruin van mannen met deze aandoening een kaalheid is bij de haarlijn, kruin en inhammen.) Deze intacte haarzakjes uit het donorgebied aan de achterkant van het hoofd beschikken dus nog over het vermogen om haren te laten groeien en kunnen een leven lang meegaan.

Een haarimplantatie is een poliklinische behandeling, wat inhoudt dat je ’s avonds gewoon weer naar huis mag.

Enkele tips voor na de behandeling:

  • Vermijd direct zonlicht of zonnebanken de eerste twee weken.
  • Draag geen hoofddeksel de eerste week na de behandeling.
  • Plan je kappersbezoek ten vroegste twee weken erna. Als je je haar wil verven wacht je beter zes weken.
  • Zorg ervoor dat iemand je komt ophalen na de behandeling

Uiteraard kun je met verdere vragen over dit onderwerp terecht bij de vele deskundigen die zich hiermee bezighouden.

No Comments

Leave a Comment