3 Dingen die je moet weten voor je eerste Pilatesles

Als je fitnessroutine ietwat saai is of je bent het veelvuldig bankzitten meer dan zat, dan kan het helemaal geen kwaad om een Pilatesles te volgen en je op te frissen met iets nieuws. 

frissen. Het doen van Pilates is een geweldige manier zijn om jouw vormen van lichaamsbeweging te verruimen. Pilates is veelzijdig, staat voor open zijn, en brengt evenwicht in je leven! Wil je weten waar dit over gaat? Hier hebben we 3 handige tips op een rijtje gezet die je als een beginner moet weten om van jouw eerste Pilates les te genieten.

1. Pilates kun je zowel zonder als met apparatuur beoefenen

Er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten Pilates: mat Pilates en reformer Pilates. Pilateslessen kunnen worden uitgevoerd op een mat die doorgaans net iets dikker is dan een yogamat, of op een machine die ook wel een reformer wordt genoemd. Dit apparaat is een glijdend platform met een vaste beenstang, inclusief veren en katrollen voor weerstand.

 

Beide opties richten zich op het concept van lichaamscontrole en werken de spieren tegen de zwaartekracht in en, in het geval van de reformer, tegen de weerstand van de veren of banden. Het uiteindelijke doel is de betrokken spieren te versterken en isoleren. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende tijd aan de oefening weet te besteden en je kunt concentreren op de taak die je te doen staat, door je te verbinden met jouw ademhaling.

2. Pilates kent een traditionele bewegingsvolgorde 

Met Pilateslessen zul je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een beproefde Pilates bewegingsvolgorde die gebruikelijk is voor beginners.  Vaak begin je met ademhalingsoefeningen die zich ook focussen op jouw kernkracht en stabiliteit. Je zult ook te maken krijgen met langzame en precieze bewegingen die de ruggengraat en de achterkant van het lichaam strekt en de buikspieren versterkt. Vervolgens zal er meer aandacht worden besteed aan je onderlichaam, door heupen en stabilisatoren te versterken. Waarschijnlijk zul je ook gebruik maken van een grote bal om de ruggengraat te masseren en de rug te ontspannen. 

3. Zorg voor de juiste kleding voor het verhogen van je bewegingscomfort 

Hoewel je tijdens het sporten misschien de voorkeur geeft aan ruimzittende kleding voor optimale lichaamsbeweging, kun je tijdens de Pilates-lessen wellicht beter strakker zittende kleding proberen. Zo kan de instructeur je bewegingen beter zien en zullen je kleren niet zo gemakkelijk blijven haken aan veren of andere apparatuur. We raden je aan om leggings of strak zittende korte broeken die niet zo gemakkelijk kunnen oprollen als je gaat liggen en je benen over elkaar beweegt.

 

Wil jij professionele ondersteuning en gebruik maken van handige hulpmiddelen voor jouw Pilates-workout, kijk dan snel op Pilates City Rotterdam om je geweldig en energiek te voelen! 

No Comments

Leave a Comment