4 trends in de nieuwe wereld van transport

De transportsector begint steeds meer te maken te krijgen met een ware paradigmaverschuiving. Autonome voertuigen bestendigen hun entree in het verkeer, de verkoop van EV’s (elektrische voertuigen) gaat gestaag omhoog en experts zeggen dat auto’s in de komende tien jaar meer zullen veranderen dan de afgelopen 50 jaar tezamen! Er is een behoefte aan milieuvriendelijkere, comfortabelere en veerkrachtigere manieren om de mens te verplaatsen. In dit artikel bespreken we in het kort enkele trends die deel uitmaken van de transportevolutie.

Dit doen we aan de hand van een aantal aspecten:

Alternatieve reismethoden: wat zijn de reismethoden van de toekomst?
Servicemodellen: wat voor soort service- en bedieningsmodellen zullen er verschijnen?
Stedelijk gebied: Wat voor ontwikkelingen zullen stedelijke ruimtes meemaken?
Snelwegverkeer: hoe komt het wegverkeer van de toekomst eruit te zien?

Reizen met nog hogere snelheid

De ontwikkeling van diverse soorten ‘bullet trains’ en transportcapsules die ongekende reissnelheden mogelijk moeten maken is vol in gang. Het project Hyperloop is een uiteenzetting in de transportsector die steeds meer tractie wint en zich richt op potentiële routes over de hele wereld. Openbaar vervoer zal een omwenteling maken en snelle transportoplossingen zullen toegankelijker worden voor de samenleving. Tevens zullen ultrasnelle transportsystemen oplossingen bieden in crisissituaties, zoals bij het vervoer van medische benodigdheden en voedsel.

Wegen die elektriciteit opwekken

De transportwereld over 10 jaar zal veelal in het teken staan van zonne-energie. De technologie op het gebied van zonnepanelen ontwikkelt zich snel en er zijn voortdurend nieuwe concepten die populariteit in de competitieve zonnemarkt halen. Denk hierbij aan proeven die zijn gedaan met zonnepanelen als oppervlaktemateriaal voor wegen. Dit kan bijdragen aan een aanzienlijke impuls aan niet alleen de lokale productie van hernieuwbare energie, maar ook de verlichting en slimme infrastructuur van het elektriciteitsnet.

In ons land worden op enkele locaties al zonne-wegen gemaakt en wordt er getracht ervaring op te doen met het beheer en onderhoud ervan. De verwachting omtrent de energie-opbrengst is ongeveer 30.000 kWh per jaar per 100 meter.

Herdefinitie van de stedelijke ruimte

Diverse experts hebben zich uitgesproken over dat het toekomstige verkeer zich aanzienlijk meer zal instellen op autonome voertuigen. Deze zullen alleen stoppen voor opladen en onderhoud. De zelfrijdende auto’s kunnen diverse voordelen creëren, zoals een toename in de hoeveelheid beschikbare parkeerplaatsen, in staat zijn om meer stedelijke ruimte vrij te maken voor andere doeleinden en een efficiënter autogebruik te genereren. Het is nu namelijk zo dat de meeste auto’s ongeveer 96% van de tijd geparkeerd staan!

No Comments

Leave a Comment