5 slimme redenen om vacuümzakken te gebruiken

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord over vacuümzakken. Ze worden namelijk steeds vaker gebruikt door zowel bedrijven als particulieren. Toch is nog niet iedereen overtuigd. Toch is het heel slim om te kiezen voor een vacuümzak. Zeker als het om je eten gaat. Waarom? We geven X slimme redenen om vacuümzakken te gebruiken. 

Wat is een vacuümzak? Vacuümzakken vul je met textiel of etenswaren en vervolgens onttrek je de lucht eruit. Dit doe je meestal met een speciaal apparaat, die we een vacumeermachine of een vacuüm apparaat noemen. Een vacuümzak kan worden gebruikt voor textiel, maar ook voor eten. Dat laatste is wat minder bekend, maar wel echt in opkomst. Dat is geheel terecht: vacuümzakken zijn namelijk ideaal om te gebruiken in de keuken. 

  1. Voedsel vacuüm verpakken gaat verspilling tegen Er wordt ontzettend veel voeding weggegooid. Dit kost tonnen geld, en is daarnaast heel slecht voor het milieu. Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig om voedselverspilling tegen te gaan. Bewaar bijvoorbeeld je vlees of restjes eten in de diepvries. En dat kun je dan weer heel goed in een vacuümzak doen. Jaarlijks gooien we voor meer dan 2 miljard euro weg aan eten. 
  2. Vacuümzakken en houdbaarheid Er is van alles ontwikkeld om je voedsel in te bewaren. We vriezen het eten vooral vaak in, en doen het dan in een diepvrieszakje of bakje. Wanneer je ervoor kiest om je voeding vacuüm te verpakken, dan blijft het eten langer houdbaar vergeleken met een diepvrieszakje of een bakje. Dat komt omdat je er alle lucht uithaalt en daardoor bacteriën geen enkele kans geeft om te overleven. Net eten gekocht in bulk en wil je dit voor langere tijd bewaren? Dan gebruik je daar dus het beste een vacuümzak. Ook wanneer je eten in de koelkast wil bewaren, kun je het veel langer goed houden. Een kleine indicatie: 

In de koelkast: 

– Gekookt eten 2 tot 3 dagen houdbaar; – Sla tot 3 dagen houdbaar; – Vers fruit 3 tot 7 dagen houdbaar. 

In een vacuümzak: 

– Gekookt eten 10 dagen houdbaar; – Sla 6 tot 8 dagen houdbaar; – Vers fruit 8 tot 20 dagen houdbaar. 

  1. Gaat schimmels tegen We zeiden het net al kort, maar wanneer je voedsel vacuüm verpakt, gaat het schimmels en bacteriën tegen. De lucht rondom het eten wordt namelijk weggetrokken en hierdoor is veel minder kans om besmette voeding te eten. Dit maakt eten meteen een heel stuk veiliger. 
  2. Een vacuümverpakking bespaart ruimte Misschien heb je wel eens overwogen om voor de hele week eten te koken, zodat je het later weer kunt opwarmen. Dan heb je vast gemerkt hoeveel ruimte dit in beslag neemt. Al snel heb je talloze bakjes in je koelkast of diepvries en er is amper meer ruimte voor iets extra’s. Misschien overweeg je zelfs een extra diepvries of koelkast. Verpak je eten in een vacuümzak? Dan bespaart je dit enorm veel ruimte. 
  3. Het is niet zo duur als je denkt 

Misschien wilde je nooit vacuümzakken kopen, omdat je bang was voor de kosten. Een vacuümmachine is in diverse prijsklassen beschikbaar. Je hebt ze al vanaf zo’n vijftig euro en wil je een geavanceerder of betere machine, dan zijn ze een paar honderd euro. Dat is een investering, maar wel eentje die zijn geld gemakkelijk terugverdient. Vacuümzakken zelf kun je vaak per vijftig of honderd kopen voor slechts een paar euro. 

No Comments

Leave a Comment