5 tips om een online aanval via je camera te voorkomen

Door de lockdown hebben we allemaal meer tijd online, achter onze camera, doorgebracht. Of we nu online meeten met collega’s of Skypen met vrienden, we gebruiken onze camera. De meeste mensen hebben een ingebouwde camera in hun telefoon, laptop of desktop. Erg handig, maar helaas brengt deze camera ook wat gevaren met zich mee. Onze camera’s en dus wijzelf kunnen namelijk slachtoffer worden van een online aanval. Een online aanval kan ook wel camfecting genoemd worden. Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? Lees dan de volgende tips. 

  1.  Update je telefoon en laptop op tijd 

Er zijn meerdere manieren om jouw telefoon (of dat nu een iPhone of Android is) of computer te beschermen tegen een beveiligingslek of camfecting. Ten eerste dichten de app-makers de lekken vaak met hun software-updates. Daarom is het van groot belang om een app direct te updaten als er een update beschikbaar is. 

 

Voor laptops geldt dezelfde tip om regelmatig de software-updates bij te werken. Je kunt je instellingen zo zetten dat alle updates automatisch worden gedownload, zo krijgen de hackers geen kans.

  1. Installeer alleen apps die je echt nodig hebt

De tweede tip tegen een beveiligingslek is om alleen apps te installeren die je echt nodig hebt. Hoe meer apps, het groter de kans op een lek. Let er hierbij op dat je alleen apps uit de appstore downloadt. 

 

Bekijk dus regelmatig alle apps op je telefoon en laptop. ZIjn er apps die je al een tijdje niet gebruikt hebt? Verwijder deze dan gewoon. 

  1. Installeer een firewall

Je kunt een firewall installeren, die toegang van buitenaf blokkeert. Dit kun je doen om hackers buiten te houden van je laptop. 

  1. Maak een backup of werk in de cloud 

Het is een goed idee om regelmatig een back-up van je bestanden te maken. Dit kun je doen door een externe harde schijf te gebruiken, maar je kunt ook altijd werken in de cloud. Zo kan er nooit iets mis gaan en ben je jouw bestanden niet kwijt bij een hack. 

 

  1. Gebruik een camera schuifsysteem 

De laatste tip helpt niet tegen het hacken, maar wel bij het verzamelen van beeldmateriaal. Een camera schuifsysteem, zorgt er namelijk voor dat je jouw camera kunt bedekken wanneer je deze niet gebruikt. Je kunt een slider kopen voor de camera voor zowel laptop als telefoon. Als laatst kun je er ook gewoon een sticker opplakken. Maar het is maar net wat je het prettigst vindt.

Ben je klaar om de strijd aan te gaan tegen camfecting? Zo kan niemand jou meer hacken en je camera gebruiken. Wel zo fijn als je wilt omkleden voor een kerstborrel. Dan wil je natuurlijk niet dat iedereen ziet hoe jij je kerstmanpak en kerstmuts aantrekt. Met deze 5 tips zet je goede stappen.

No Comments

Leave a Comment