5 tips om je internetverbinding te verbeteren

We zijn zo afhankelijk geworden van het internet, dat we al snel in de stress schieten als onze internetverbinding niet goed werkt. Of het nu thuis is of op de zaak. Wat kun je zelf doen om je internetverbinding te verbeteren? We geven vijf tips.

Het juiste abonnement

Een goede internetverbinding valt en staat natuurlijk met het juiste internetabonnement. We willen allemaal natuurlijk graag goedkoop internet, maar aandacht voor wat je daadwerkelijk in huis haalt is van belang. Dat geldt in het bijzonder bij DSL-internet, internet via de telefoonlijn dus. Daarbij is het geval dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale bepaalt hoeveel verlies van internetsnelheid er optreedt. Het is daarom van belang om te weten welke maximale downloadsnelheid daadwerkelijk gehaald kan worden op jouw adres. Het heeft dan geen zin om een abonnement voor DSL-internet te nemen met een hogere downloadsnelheid. Heb je kabelinternet of glasvezelinternet, dan zijn beloofde snelheden wel beter te halen en kies je zelf wat je maximale downloadsnelheid wordt.

Kabel en wifi

Voor een optimale internetverbinding, is een kabel nodig tussen de router en het apparaat waarop je het internet wilt gebruiken. Je profiteert dan van de volledige snelheid van de internetverbinding. Bij een draadloos internetsignaal, de wifi dus, treedt verlies op die oploopt naar mate je verder van de router bent. Kies waar mogelijk dus voor een bekabelde verbinding als je wifi te wensen overlaat.

Positionering van de router en eventuele hulpmiddelen

Ben je toch afhankelijk van een draadloos internetsignaal? Dan moet je als eerste proberen te zorgen voor een optimale positionering van de router. Dat is zo centraal mogelijk in je woning, niet te laag en met zo min mogelijk objecten in de buurt. Zo verbeter je de dekking van de wifi in je woning. Lukt het niet om je router op een gunstigere plaats te zetten? Dan kun je overwegen om access points aan te leggen. Dat zijn een soort dependances van de router die je met een kabel aan de router verbindt en die zelf op volle sterkte een draadloos internetsignaal kunnen uitzenden. Een alternatief is een systeem van mesh wifi. Het gaat daarbij om kleine apparaatjes die je op verschillende plekken in huis ophangt en die helpen voor een betere dekking te zorgen.

Verouderde router vervangen

Je router kan zelf een storende factor zijn in de kwaliteit van je internetverbinding. Zeker wanneer je merkt dat ook de bekabelde verbindingen te wensen overlaten is het de moeite waard om het probleem bij je router te zoeken. Dit probleem treedt vooral op bij oudere routers. Heb jij al jaren dezelfde router? Vraag dan aan je provider of hij vervangen kan worden voor een nieuwe. Waarschijnlijk scheelt dat een stuk voor de kwaliteit van je internetverbinding.

Ander kanaal

Je router kan bij het uitzenden van een wifi-signaal verschillende kanalen gebruiken. Standaard kiezen routers vaak voor kanaal 1, 6 of 11. Maar als er veel routers relatief dicht bij elkaar staan, zoals bijvoorbeeld in een flatgebouw, kunnen ze elkaar in de weg gaan zetten. Daarom kun je dit beter aanpassen en voor kanaal 3, 4, 8 of 9 gaan. Je leest op de website van je internetprovider hoe je dit kunt aanpassen. Om te weten op welk kanaal je wifi nu zit en welke andere routers in de buurt van hetzelfde kanaal gebruik maken, kun je de gratis app Wifi Analyzer op je smartphone downloaden.

Met bovenstaande tips zou je tot een goede internetverbinding moeten komen. Blijf je dan toch merken dat het internet traag werkt op een apparaat, dan kan het wellicht nog aan het apparaat zelf liggen.

 

No Comments

Leave a Comment