5 tips voor de aanschaf van een droger

Wanneer je een nieuwe droger koopt, wil je er zeker van zijn dat je een goede kiest die past bij jouw gebruikswensen en huishouden. Er is een groot assortiment wasdrogers die verschillen in soort, maat, inhoud, functies en nog veel meer. De volgende vijf tips helpen jou bij het kiezen van die ene perfecte wasdroger.

Verschillende soorten

 

Allereerst is het belangrijk om te beslissen welk soort wasdroger je wilt. Met deze keuze vallen er al veel modellen af. Een warmtepompdroger is een speciale condensdroger die warmte hergebruikt bij het drogen. Hij droogt op lagere temperatuur, doet er daarom langer over, maar is het meest energiezuinig. Een luchtafvoerdroger voert warmte en vocht af met een slang, werkt op hogere temperaturen, is sneller en gebruikt daardoor meer energie. Een condensdroger laat vocht uit je kleding condenseren en vangt het op in een condensbak. Deze droger is redelijk zuinig. Als laatste verwarmt een gasdroger de lucht met gas, werkt sneller en efficiënter en voert de lucht met een buis af naar buiten. 

Het vulgewicht

 

Vervolgens ga je kijken hoeveel capaciteit de droger moet hebben. Dit wordt aangeduid in aantal kilo droog katoen. Een grote capaciteit lijkt het handigst, maar is dat enkel bij veel was. Het apparaat is namelijk het zuinigst als de trommel goed gevuld is. Dus droog jij maar weinig was? Dan kan je beter kiezen voor een kleiner vulgewicht. Het meest gangbaar is een vulgewicht van 7 kg, 8 kg of 9 kg.

De energieklasse

 

Houdt bij de aanschaf van een droger ook rekening met de energieklasse. Dit geeft aan hoe zuinig het apparaat is en hoe zuiniger hij is, hoe beter het is voor het milieu en de energiekosten. Energieklasse C is het minst zuinig, waar energieklasse A+++ de minste energie verbruikt. 

De afvoer

 

Tijdens het drogen van jouw was komt er warmte en vocht vrij. Dit moet worden opgevangen of afgevoerd. Sommige drogers hebben een condensreservoir waar het condenswater in wordt opgeslagen. Deze moet je regelmatig legen. Andere voeren warmte en vocht af via een condensafvoerslang. Je moet dus op de plek waar jouw droger komt te staan, een buis op een waterleiding kunnen aansluiten. Als laatste voeren luchtafvoerdrogers de vochtige lucht via een luchtafvoerslang af naar buiten. Dit kan via een gat in de muur of een raam. 

Speciale programma’s

 

Uiteindelijk bepalen de programma’s of de wasdroger bij jouw gebruik en huishouden past. Daarom is het belangrijk om daar ook goed op te letten. Vochtigheidssensoren meten het vochtgehalte in de droger, waardoor het droogprogramma ondertussen kan worden aangepast. Dat bespaart energie. Een stoomprogramma is handig om kleding op te frissen of kreukvrij te maken. Als laatste zorgt een sneldroog-programma ervoor dat jouw was in 40 minuten droog kan zijn.

No Comments

Leave a Comment