5 tips voor je winterbarbecue!

 

Barbecueseizoen voorbij? Helemaal niet! Het is enkel het begin van een níeuw seizoen. Barbecueën hoeft helemaal niet uitsluitend in de zomer. Integendeel, in de winter is een BBQ misschien nog wel leuker dan in het voorjaar! Gezellig met zijn allen de warmte van de barbecue opzoeken, lekkere winterse bbq recepten maken, zeuren over het feit dat het tóch eigenlijk wel een beetje koud is (we blijven tenslotte Nederlanders). Heerlijk allemaal, toch? Omdat het organiseren van een barbecue in de winter voor velen toch nog een beetje onwennig is, geven we in dit blogartikel een aantal tips om te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt.

  1. Zorg voor een leuke omgeving

Een barbecue in de winter wordt een stuk kouder wanneer je de gasten op een kale plek ergens weggestopt in de achtertuin laat bibberen. Kleed je BBQ-stekkie daarom leuk aan voor de gelegenheid. Wat lichtjes andere versiersels laten je barbecue gelijk wat warmer ogen en dat heeft invloed op de gevoelstemperatuur van je gasten! Met een barbecue op een donkere, kille plek krijgt iedereen het gelijk koud. Dat wil je uiteraard voorkomen. Een partytent is een aanrader, daarmee zit je sowieso droog en de zijkanten beschutten je tegen de wind.

  1. Zorg voor wat warmte

Daarover gesproken; zorg sowieso ook voor enige soort van verwarming. Er is natuurlijk al een mooie verwarmingsbron aanwezig, namelijk de barbecue zelf. Nu is het niet echt handig om daar met zijn allen omheen te zitten in verband met rook de rook en veiligheid. Ook als je van plan bent in een partytent te barbecueën is dit niet handig. Binnen de kortste keren zie je elkaar niet meer door de rook. Een heater of terrasverwarming is een prima oplossing. Die houdt je gasten lekker warm tijdens het eten. Ook een lekker vuurtje of fakkel is een aanrader, alleen zijn deze wederom niet echt geschikt voor een partytent!

  1. Maak goed duidelijk dat het buiten is!

Oh, is het buiten?” – Die ene vriend die nooit een jas meeneemt.

En dat wil je in dit geval dus voorkomen. Er zijn altijd mensen die niet denken aan fatsoenlijke kleding en daarom binnen tien (of twee) minuten zitten te koukleumen. Omdat je niet wil dat de helft van je gasten naar binnen verhuist, moet je iedereen vooraf goed duidelijk maken dat zij zich warm aan moeten kleden! Je kunt zelf natuurlijk ook zorgen voor wat kleden en warme truien of vesten voor je gasten, gewoon voor de zekerheid.

  1. Winterbarbecue? Wintervoedsel!

Bij een winterbarbecue ‘horen’ wat andere gerechten dan bij een barbecue in de zomer. Er In de winter is het lekker om wat extra stukken vlees te hebben. Denk aan lekkere steak, wat worsten, goedgekruide kip en wat spek. Wil je de barbecue écht winters (en héél lekker) maken, trakteer je gasten dan op wild. Er is ’s winters niets zo lekker als een stukje wild vlees. Combineer dat met warme wintergroenten en je hebt het ideale gerecht voor een winterbarbecue.

 

Uiteraard ligt het menu grotendeels aan wat je zelf lekker vindt en dat is helemaal prima. Het is natuurlijk niet zo dat een visje of frisse salade in de winter niet lekker is, maar je kunt dit beter tot het voorjaar bewaren. Spreekwoordelijk natuurlijk, anders bederft het. Mocht je helemaal geen zin hebben in al deze voedselstress, dan kun je altijd nog een A-Z BBQ pakket bij je thuis laten komen. Op die manier heb je sowieso voor iedereen wat lekkers in huis!

  1. Wintervoedsel? Winterdrank!

Natuurlijk is een koud biertje, wit wijntje of koude frisdrank lekker bij een barbecue, maar het helpt je niet bepaald op temperatuur te komen. Als je er heel veel van drinkt natuurlijk wel, alleen laten we er niet van uit gaan dat dit de bedoeling is. Serveer je wild van de barbecue? Dan is een stevige rode wijn een aanrader. Je kunt je gasten ook verwelkomen met een glas (of mok) glühwein. Daar krijgen ze het sowieso warm van!

Als toetje kun je verse warme chocomel maken. Vooral lekker als iedereen al een tijdje buiten zit en het stiekem toch een beetje koud begint te worden. Voor de volwassen die houden van een drankje helpt een stevige borrel ook om weer op te warmen!

Hebben we je warm kunnen maken voor een winterse BBQ? Hopelijk wel, want het is hartstikke leuk en een echte aanrader!

 

No Comments

Leave a Comment