8 tips bij het kopen van een gebruikte boot

De geur van zeelucht en zonnebrand. Wind in de haren. De zon op het water zien glinsteren. Je ziet jezelf al helemaal genieten op het water. Met een eigen boot, dat is één ding dat je hebt besloten. Je gaat op zoek naar een goede tweedehandse. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een gebruikte boot?

  1. Oriënteer je goed

Vraag jezelf af of de boot die je voor ogen hebt, past bij jouw gewenste gebruik en schakel altijd een gekwalificeerde makelaar in zoals Kappers Jachtmakelaardij in. Zo weet je zeker dat je de mooiste boot vindt, de juiste prijs betaalt, goed advies krijgt en je aankoop goed wordt begeleid.

  1. Identificeer de verkoper

Controleer het paspoort of rijbewijs en noteer het BSN van de verkoper. Stel ook het eigendom vast door een eerder koopcontract, registratie of verzekeringsbewijs. Praat bijvoorbeeld even met de havenmeester als getuige. Vraag naar de eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen. Het is geen verplichting dat dit bij de koop van een gebruikte boot aanwezig moet zijn, maar het is wel aan te raden.

  1. Check of de boot vrij van last is

Dit doe je bij het Kadaster om te bekijken of hier een hypotheek op rust. Let op, een persoonlijke lening op een boot kun je bij het Kadaster niet natrekken. Leg dit dus dit in de overeenkomst vast dat hier ook geen sprake van is.

  1. Laat een aankoopkeuring doen

Wil je optimale zekerheid? Laat de technische staat van de boot vaststellen door een jachtmakelaar. Hij kan een uitgebreide aankoopkeuring doen.

  1. Maak een schatting van de te verwachte kosten

Je hebt te maken met eenmalige kosten (de aanschaf) en kosten die jaarlijks terugkomen (onderhoud).

  1. Leg de koop schriftelijk vast

Doe dit in tweevoud, een voor jezelf en een voor verkoper. Dit is echt noodzakelijk. Vaak worden er ook ontbindende voorwaarden opgenomen in zo’n koopcontract.

 

Vindt u nou de perfecte boot, maar niet in de tweedehands. Hebben wij nog wat aandachtspunten voor het kopen van een nieuwe boot.

 

About

No Comments

Leave a Comment