Afkicken van drugs? Dans, schrijf en lees!

Een drugsverslaving is wellicht één van de heftigste dingen wat een mens kan overkomen. Hierbij wordt bewust gekozen voor het woord ‘overkomen’, omdat het gelukkig in de westerse wereld steeds meer wordt gezien als een ziekte en niet als een bewuste keuze. Dat is het namelijk in veel gevallen ook totaal niet. Het is altijd een samenloop van verschillende facetten; van een genetische aanleg voor verslavingen tot problematiek uit het verleden of in de persoonlijkheid. Iets waar we als buitenstaanders niet over kunnen en mogen oordelen. Wat we wel kunnen doen? Iemand helpen tijdens het afkicken van drugs. Dit is namelijk een heftig en intens traject. Helpen hoeft niet alleen in de vorm van het afpakken van drugs of het praten met iemand. Hier zijn vele mogelijkheden voor. Het inzetten van kunstvormen is hier een mooi voorbeeld van. Lees snel verder.

Kunst en drugs

Een detox van drugs na een verslaving is ontzettend intens. Het kent vele aspecten van fysieke verschijnselen zoals slaapproblemen, trillende handen tot zelfs daadwerkelijk overgeven. Drugs is zulke troep dat het je lichaam daadwerkelijk afhankelijk én ziek maakt. Maar ook mentaal maakt het je afhankelijk. De eerste periode na een verslaving zul je dan ook wellicht aan niets anders kunnen denken dan aan drugs. Dit zijn zware en heftige periodes waar een gevoel van leegte kan ontstaan. Leegte in het hoofd maar ook leegte in simpelweg tijd. Drugsgebruik, -scoren en het verbergen kost namelijk héél veel tijd. Door deze tijd te vullen met een andere activiteit die voldoening geeft en waarbij je emoties kan uiten, heb je de perfecte oplossing te pakken.

Emotie uiten

Kunstliefhebbers, in welke vorm dan ook, zullen het als eerste erkennen; kunst kan emoties tot uiting brengen. Het is per individu verschillend welke kunstvorm hier het meest geschikt voor is. Maar van muziek maken, zingen, schilderen tot fotograferen; eigenlijk ieder individu heeft wel een kunstvorm die hem of haar aanspreekt. Een vorm waar hij of zij zijn vrijgekomen energie en tijd in kan steken en emoties de vrije loop kan en mág laten. Het is niet de oplossing om ieder afkicktraject succesvol en fluitend te doorlopen, maar het is zeker behulpzaam en helend. 

Kortom, kunst is emotie wordt weleens gezegd. Drugsverslaving wordt vaak ingezet om emoties te onderdrukken. Wanneer je deze twee zaken op een rij zet kun je niet anders dan concluderen dat kunst een perfect hulpmiddel is in een afkicktraject. Schroom ook niet je therapeut of behandelaar te vragen deze vormen in te zetten. Het zal het algehele traject zeer ten goede komen. 

No Comments

Leave a Comment