Alles wat je moet weten over bedrijfsadministratie

Bij heel wat mensen gaan de nekharen al rechtovereind staan bij het horen van het woord ‘administratie’. Mensen denken vaak aan een berg papierwerk met veel cijfertjes en niet veel mensen worden hier enthousiast van. Toch is het erg belangrijk om je administratie goed op orde te hebben. In dit artikel geef ik je een aantal hulpmiddelen die het bijhouden van de administratie wat makkelijker kunnen maken!

Volg een opleiding

Je zou ervoor kunnen kiezen om een opleiding te volgen om alle kneepjes van het vak te leren. Wanneer je een moderne bedrijfsadministratie opleiding hebt afgerond zou je zelf in staat kunnen zijn om de gehele administratie zelf bij te houden, zonder dat je dit hoeft uit te besteden bij een accountant.

Belangrijk!

Wanneer je ondernemer bent ben je wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Er zijn een aantal belangrijke zaken die je in je administratie op moet nemen. De belastingdienst ziet alle gegevens over jouw onderneming die je vastlegt op papier of digitale vorm als administratie. Je kunt hierbij aan de volgende zaken denken:

  • Kasadministratie en kassabonnen
  • Financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek
  • Tussentijdse controleberekeningen
  • Ontvangen facturen en kopieën van verstuurde facturen
  • Bankafschriften
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
  • Agenda’s en afsprakenboeken
  • Correspondentie
  • Software en databestanden.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je bijhoudt hoeveel uren je aan je onderneming hebt besteed. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je voldoet aan het urencriterium dat is vastgesteld.

Bewaar alles

Je bent verplicht om alle administratie zeven jaar te bewaren, maar hier kan in overleg met de belastingdienst van worden afgeweken. Administratie over onroerende zaken moeten zelfs tien jaar bewaard worden. Daarnaast dien je ook verplicht computerprogramma’s en bestanden te bewaren. Als het alleen in afgedrukte vorm bewaard wordt, voldoe je niet aan de bewaarplicht. Je kunt je huis of kantoor volproppen met papierwerk om zo je administratie te bewaren, maar je zou dit ook online kunnen doen. Zo heb je altijd alle gegevens bij de hand en hoef je ook geen stapels papierwerk op te bergen!

No Comments

Leave a Comment