Alles wat je moet weten over borstvoeding

Vrouwen hebben het voorrecht dat ze borstvoeding kunnen geven aan hun baby. In het lichaam wordt moedermelk aangemaakt en de baby kan dit rechtstreeks uit de borst drinken. Het geven van borstvoeding wordt vaak als beter bestempeld dan het geven van flesvoeding. Tegenwoordig is flesvoeding zo goed ontwikkeld, dat het bijna geen verschil meer geeft. Toch heeft borstvoeding wel degelijk enkele voordelen.

Gezondheidsvoordelen

Wanneer een baby borstvoeding krijgt, wordt deze beschermd tegen allerlei infecties en ziekten. Via de moedermelk krijgt een baby alle antistoffen van de moeder mee. Daarnaast krijgt een baby door borstvoeding alle benodigde voedingsstoffen binnen, in de juiste hoeveelheid. Het lichaam van de moeder produceert op behoefte. Hoe vaker de borst wordt leeggedronken en hoe vaker de baby goed aangelegd wordt, hoe meer melk er wordt geproduceerd. Bovendien heeft het geven van borstvoeding een positief effect op de binding tussen moeder en kind. Het is even een intiem momentje tussen mama en baby wat niemand anders de baby kan geven.

Aanleggen van de baby

In principe zou iedere moeder borstvoeding kunnen geven, daar is het lichaam immers voor gemaakt. Toch gaat het niet bij iedereen even makkelijk. Een van de redenen kan zijn dat de productie niet voldoende op gang komt. Het kindje raakt dan niet verzadigd van uitsluitend uit de borst drinken en heeft continu een hongergevoel. Een andere reden kan zijn dat het kindje niet goed aangelegd wordt. Er zijn verschillende houdingen waarin borstvoeding gegeven kan worden, het is even zoeken wat voor moeder en kind het fijnste is. Wanneer het aanleggen niet zo goed gaat, kan je je kraamverzorgende vragen om je daarbij te helpen. Zij kan je tips geven over wat het makkelijkst is.

Hoe lang geef je borstvoeding

Hoe lang je borstvoeding geeft, is helemaal afhankelijk van wat de wens is van moeder en kind. Vaak wordt aangeraden om de eerste zes maanden volledige borstvoeding te geven. Vanaf zes maanden kan je naast borstvoeding beginnen met andere hapjes, zoals een fruithapje of gepureerd eten. Borstvoeding kan daarnaast nog wel gegeven worden. Vanaf twee jaar is het niet heel gebruikelijk meer om nog borstvoeding te geven, maar als moeder en kind hier nog behoefte aan hebben, is dat zeker wel een mogelijkheid.

No Comments

Leave a Comment