Alles wat je moet weten over je pensioen

Alles wat je moet weten over je pensioen

Met het pensioen in zicht of niet, het is erg belangrijk om hier goed over na te denken en hierop voor te bereiden. Daarom geven we in deze blog een pensioen tip voor elke leeftijdscategorie.

Pensioen opbouwen naast studie?

Als student is het pensioen misschien nog een ver van je bed show. Het gaat nog tientallen jaren duren voor het zo ver is. Maar is het niet verstandig om hier wel al over na te denken? Het antwoord is ja. Als jij naast je studie een bijbaantje hebt kun je al pensioen opbouwen. D=Het is belangrijk om dit goed te regelen. Als je nu al begint kun je over de komende tientallen jaren een aardig spaarpotje vullen voor jouw pensioen later.

Je pensioen optimaliseren

Naast vroeg beginnen kun je op latere leeftijd nog meer doen om je pensioen te maximaliseren. Via verschillende tools online kun je jouw AOW-leeftijd berekenen en daarna berekenen hoeveel pensioen je nodig hebt om te kunnen leven zoals je wil. Hier wordt gekeken naar hoeveel je gaat uitgeven en of je nog hypotheekschuld hebt. Na het invullen van wat gegevens wordt voor je berekent hoeveel pensioen je nodig zult hebben. Daarna kun je dit vergelijken met het pensioen zoals je deze nu aan het opbouwen bent. Als dit niet voldoende is kun je maatregelen nemen zoals zelf extra sparen of je hypotheek versneld aflossen.

Het pensioen komt eraan!

Als je bijna de pensioenleeftijd bereikt is er niet veel meer wat je kunt doen om dit spaarpotje nog verder te spekken. Het is nu meer van belang om je voor te bereiden op deze spannende nieuwe fase in het leven. Wat je voorheen vrije tijd noemde wordt nu simpelweg ‘tijd’. Hoe ga je al deze tijd indelen? Hoe gaat je ritme veranderen en hoe kun je omgaan met al deze veranderingen? Hier bestaan pensioencursussen voor die je hierbij kunnen helpen en helpen bij het voorbereiden op gepensioneerd leven.

 

No Comments

Leave a Comment