Alles wat je moet weten over opzetzwembaden met pomp

Van plan om dit jaar vakantie te gaan vieren in Nederland? Of zelfs in je eigen achtertuin? Grote kans dat je er dan over nadenkt om een zwembad aan te schaffen. Zwembaden zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen, maten en types. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over zwembaden voor in de achtertuin. Kijk ondertussen even op Vikingchoice. Daar vind je de beste zwembaddeals en handige informatie over het opzetten en onderhouden van jouw zwembad.

Waar moet je op letten bij het aankopen van een tuinzwembad?

Bij het kopen van een opblaas of opzetzwembad ben je vaak geneigd om een zo groot mogelijk zwembad te kopen. Groter is niet altijd beter, zeker niet wanneer je een kleine of middelgrote tuin hebt. Houdt bij het bepalen van de juiste afmeting altijd 100 cm vrije ruimte om het zwembad vrij. Deze loopzone is belangrijk om in en uit het zwembad te komen, maar geldt ook als ruimte voor de pomp en slangen. Rechthoekige zwembaden passen vaak beter in langwerpige tuinen, waarbij ronde zwembaden goed passen in een conventionele vierkante tuin. Kies je voor een zwembad met pomp? Lees dan verder om alles over het onderhoud hiervan te weten te komen.

Hoe vaak moet je een zwembad filter vervangen?

Heb je gekozen voor een zwembad met pomp? Dan is het belangrijk om jouw zwembad goed te gaan onderhouden. Hoe beter je het zwembad onderhoudt, hoe langer je ervan kunt genieten. Opzetzwembaden met pomp zijn verkrijgbaar met twee verschillende typen pompen. Namelijk een zandfilterpomp en een pomp met inzetfilter. Zandfilterpompen hoef je een heel seizoen lang niet te verschonen. Het zand kan gerust een jaar mee, zonder filtercapaciteit te verliezen. Na 1 of zelfs 2 jaar is het wel aan te raden het zand te vervangen. De korrels worden door frictie kleiner en kleiner en zullen uiteindelijk geen filterfunctie meer vervullen. Zwembaden met inzetfilters behoeven meer onderhoud. Zeker tijdens warme dagen en intensief gebruik kan het voorkomen dat je wekelijks of om de twee weken het filter moet vervangen. Je kunt dit eenvoudig controleren door de bovenkant van jouw filterpomp los te maken. Is het filter vies, verstopt of vol met algen? Vervang hem dan direct!

Kan een opzetzwembad in de winter buiten blijven staan?

Op opzetzwembad is echt een seizoen product. Het is dan ook niet aan te raden jouw zwembad tijdens de koude wintermaanden buiten te laten staan. Mocht je toch het zwembad niet willen afbreken? Zorg er dan wel voor dat al het water uit het zwembad is voor de vorst toetreedt. Wanneer je water in het zwembad hebt en de temperatuur onder het 0-punt komt, is de kans groot dat jouw leidingen knappen en de behuizing van de pomp scheurt. Zorg er ook altijd voor dat het zwembad goed is afgedekt. Je wilt tenslotte geen regen of sneeuw in jouw zwembad.

No Comments

Leave a Comment