Alles wat je moet weten voor het kopen van een radiator

Alles wat je moet weten voor het kopen van een radiator

Terwijl radiatoren vroeger een simpele, noodzakelijke beslissing waren, is dit in deze tijd niet meer het geval. Nu zijn er honderden verschillende stijlen, maten en kleuren waaruit je kunt kiezen. Design radiatoren worden steeds populairder naarmate het jaar vordert en ze kunnen een hele bijzondere toevoeging zijn aan je huis. Hierdoor hoeven ze niet meer enkel als functioneel object toegevoegd te worden, maar kunnen ze een design statement maken. Wil jij een radiator kopen? Laten we samen eens door de basis stappen lopen om tot jouw ideale radiator te komen!

De basis

Het eerste dat je moet doen, is controleren wat er precies nodig is, zodat je de perfecte radiator voor jouw behoefte kunt kiezen. Het volgende dat iedereen moet doen, is ervoor zorgen dat ze hun meetlint tevoorschijn halen en noteren welke maat radiator ze nodig hebben. Een ultra 8 radiator is beschikbaar in 225 verschillende maten, ga dus niet gokken welke je nodig hebt, maar zorg ervoor dat je het zeker weet.

Enkele of dubbele radiatoren?

Een enkelwandige radiator is een echte standaardradiator. Deze zijn normaal gesproken vrij smal en passen gemakkelijk dicht tegen de muur in vergelijking met dubbele paneelradiatoren. Bij een dubbelwandige radiator worden er twee enkelvoudige panelen aan elkaar vast gemaakt. Omdat dit een dubbele is, zou hij bijna twee keer zoveel warmte moeten produceren als een enkele. Ideaal voor de koukleumen onder ons!

Horizontaal of verticaal?

Een ander aspect van de radiator waarmee je rekening moet houden voordat je naar buiten rent en er een koopt, is of je een horizontale of een verticale radiator nodig hebt. Een horizontale radiator is meestal meer traditioneel, terwijl de verticale vrij modern is. Bij het kopen van een radiator worden horizontale versies meestal gezien als de veilige optie als het om design gaat en zijn ze doorgaans ook niet zo duur. Verticale radiatoren hebben echter hun pluspunten, zoals het vrijmaken van veel ruimte en ze kunnen er meer decoratief uitzien in een kamer in vergelijking met het kopen van een radiator die horizontaal is. Toch kun je beide types radiator in verschillende kleuren bestellen, waardoor je zo creatief aan de gang kunt gaat als je wilt!

Hoe groot moet de radiator zijn?

Wanneer mensen een radiator kopen, kunnen ze soms de fout maken door te denken dat, nou ja, hoe groter hoe beter, en dit is echt niet altijd het geval. Dit is waar je rekening moet houden met hoeveel vermogen de radiator heeft en zowel de grootte van de radiator als het materiaal zullen hierop van invloed zijn. Bereken het vermogen die je nodig hebt voor de kamer en schaf vervolgens een radiator aan op basis van deze informatie. Dit geeft je een goede indicatie van de grootte van de radiator die je nodig heeft.

Hoe bereken je het benodigde vermogen?

Met enige kennis over de isolatie van je huis en een meetlint bij de hand kom je hier zo uit.

Stap 1. Om te beginnen doe je lengte x breedte x hoogte van je ruimte. Hoe groter de kamer, hoe meer vermogen je nodig hebt.

Stap 2. Je kiest te gewenste kamertemperatuur per ruimte. Dit heb je nodig om het benodigde aantal watt per m3 uit te rekenen. Voor de badkamer is de aanbevolen temperatuur 24 graden (93 watt), de woonkamer en studeerkamer 22 graden (85 watt), de keuken 20 graden (77 watt) en de slaapkamer 18 graden (70 watt). Het aantal watt doe je x het aantal m3 die je eerder hebt berekend.

Stap 3. Indien je huis goed geïsoleerd is, heb je minder vermogen nodig om je kamer warm te krijgen. Bij goed geïsoleerde moeren doe je daarom -10%, terwijl je bij slechte muurisolatie +15% doet. Hiernaast vraagt een hoek- en vrijstaande woning om 10% meer capaciteit. Hetzelfde geld wanneer je 2°C hoger wilt stoken dan de aanbevolen temperatuur.

Voorbeeldberekening. Je woonkamer is 5 x 3 x 2,5 = 37,5m2. De aanbevolen temperatuur is 22 graden en het benodigde aantal watt per m3 is 85. De gewenste wattage is daarom 37,5 x 85 = bijna 3.200 watt. Je woont in een nieuw appartement met goed geïsoleerde muren waardoor er een correctiefactor is van -10%. Het totale aantal watt is daarom 3.200 – 10% = 2.880 watt. Nu weet je het benodigde vermogen voor jouw radiator en kun je bekijken of je er één of meerdere nodig hebt!

No Comments

Leave a Comment