Arbeidsdeskundig onderzoek, wat houdt dat in?

Interview

Wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is, kan er een arbeidsdeskundige ingezet worden om de werknemer te beoordelen voor de arbeidsmarkt. Een arbeidsdeskundige onderzoekt de mogelijkheden van de werknemer op het 1e en 2e spoor. Dit onderzoek brengt verschillende adviezen met zich mee, wat later verwerkt wordt in een arbeidsdeskundig onderzoek. Hieronder kom je meer te weten over het verloop van een arbeidsdeskundig onderzoek en wat er allemaal bij komt kijken.

Het arbeidsdeskundig onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt vormgegeven door middel van een interview. In dit interview worden verschillende vragen aan de werknemer gesteld. Na dit interview worden de antwoorden door de arbeidsdeskundige en de bedrijfsarts beoordeeld om te bepalen of de werknemer zijn werk kan hervatten. Op basis van de uitkomst wordt er gekeken of de werknemer zijn werk kan hervatten, zijn werk anders ingedeeld moet worden of dat hij bij een andere werkgever aan de slag gaat. Een aantal voorbeeldvragen uit een arbeidsdeskundig onderzoek zijn:

  • Hoe staat het met de belastbaarheid van de werknemer?
  • Zou de werknemer terug willen keren naar zijn werk?
  • Kan het werk aangepast worden aan de mogelijkheden van de werknemer?
  • Is er een andere functie beschikbaar voor de werknemer in de organisatie?
  • Moet er naar een andere werkgever worden gezocht?

Eerste en tweede spoor

Er zit een verschil tussen advies op basis van het 1e en 2e spoor. Het verschil tussen het 1e en 2e spoor hangt af van de organisatie waar de werknemer komt te werken. Bij een arbeidsdeskundig onderzoek wordt er altijd eerst gekeken naar het 1e spoor, het terugkeren van de werknemer op de eigen werkplek. Naast het 1e spoor, wordt er ook gekeken naar het 2e spoor, de mogelijkheden bij een nieuwe werkgever worden dan onderzocht. Voor de re integratie 2e spoor is het voor de arbeidsdeskundige belangrijk om te kijken naar de kwaliteiten en belastbaarheid van de werknemer.

No Comments

Leave a Comment