Hoe herken je asbest?

Asbest is niet goed voor de gezondheid, dat weten we ondertussen wel. Maar weet je ook hoe we asbest kunnen herkennen?

Asbest verwijderen is erg belangrijk. In vaste vorm is het nog niet schadelijk voor de gezondheid maar als het breekt komen er vezels vrij die wel erg slecht voor je zijn. Asbest herkennen is niet gemakkelijk omdat het in allerlei producten of toepassingen werd gebruikt. Rond de jaren 80 had je niet-hechtende asbest, dit is de gevaarlijkste soort. Deze soort asbest is namelijk minder stevig waardoor het sneller breekt en de vezels vrijkomen. Later, tot 1994 werd asbest vermengd met kunststof, lijm of cement. Dit wordt hecht gebonden asbest genoemd, dit is steviger en breekt minder snel.

Asbest herkennen is dus niet gemakkelijk maar het helpt wanneer je de eigenschappen kent:

  • Het isolerend vermogen van asbest is hoog. Zowel voor geluid, warmte als elektriciteit. Asbest werd dan ook veel gebruikt rondom leidingen, bij daken of in plafonds.
  • Asbest is naast goed isolerend ook nog eens bestemd tegen hoge temperaturen of temperatuurschommelingen. Zo vindt je asbest ook vaak terug in kachelplaten rondom haarden en cv-installaties
  • Je vindt asbest eerder terug in goedkopere materialen/producten omdat het een goedkope grondstof is.
  • Asbest komt van het Griekse Asbestos wat onverwoestbaar betekent. Asbest is niet onverwoestbaar maar wel erg slijtvast en duurzaam. Het gaat lang mee.

Het is belangrijk dat je asbest laat verwijderen door een professional. Zelf aan de slag gaan verhoogd de kans van breken waardoor de gevaarlijke vezels vrijkomen. De professional kan je ook vertellen wat volgens de wet verplicht is rondom het verwijderen van deze gevaarlijke stof. Zo is er bijvoorbeeld ook vaak een asbestinventarisatie nodig. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Van Santen Advies, zij zijn gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met asbest en chroom-6.

No Comments

Leave a Comment