Begin de dag met een eenvoudige meditatie van 20 minuten!

Als je denkt dat mensen die mediteren enkel de ‘geitenwollen sokken types’ in paarse gewaden zijn, loop je behoorlijk achter. Dat cliché is gelukkig lang en breed achterhaald. Integendeel: mediteren is helemaal niet zweverig en eigenlijk de meeste pure staat van ‘zijn’. Mediteren is heel eenvoudig, prettig & zeer effectief. Daarbij merk je direct een positieve verandering in je leven op mentaal & fysiek vlak. Massaal worden we soms geleefd door alle dagelijkse beslommeringen en verplichtingen. We slaan gedurende de dag heel wat ‘rommel’ op die onze biochemische huishouding overbelasten. Met als gevolg dat we moe, futloos, energieloos zijn en minder scherp zijn. Dit zijn nog maar luttele voorbeelden van wat we dagelijks ervaren in deze hectische maatschappij. Het is ook niet zo vreemd, de maatstaven liggen bij de gemiddelde mens vrij hoog. We willen er immers allemaal goed uitzien, werken met passie, een spannende partner en goede ouder zijn. Dan willen we in het kader van onze gezondheid dagelijks nog een gezonde maaltijd op tafel toveren en regelmatig naar de gym! Waarschijnlijk word je al moe als je deze opsomming van persoonlijke doelen naleest. Laat staan dat je het nog moet uitvoeren! Precies, dat is niet niks. Des te meer redenen om in de ochtend – voor de start van de dag – een korte meditatie van 20 minuten in te lassen. Je ochtendritueel lijkt langer te worden, echter weegt dit niet op tegen de voordelen wat meditatie met zich meebrengt.

Mediteren: hoe doe je dat?

In de eerste plaats wil ik meegeven dat mediteren zeer eenvoudig is. Het is belangrijk dat je in een ruimte plaatsneemt – zittend of liggend – waar je even niet gestoord wordt. Geef dit ook aan binnen het gezin. Het doel tijdens de meditatie is om innerlijke ‘stilte’ te bereiken. Feitelijk ben je wakker in rusttoestand en schakelen we het denken uit. Tijdens de meditatie voelen we alleen. Op deze wijze worden biochemische processen (geestelijke rommel) opgeruimd en komt er meer energie vrij. Heerlijk om de dag mee te beginnen!

  • Zorg dat je comfortabel zit en sluit je ogen
  • Leg je handen op je schoot met je handpalmen naar boven en vouw je handen in elkaar
  • Bedenk je eigen mantra. Een mantra is een woord wat je in gedachte gaat herhalen en waar je een positieve associatie mee hebt. Bijvoorbeeld woorden als: liefde, licht, leven, mooi, warm etc.
  • Je probeert stilte te bereiken en aan niets te denken. Ik zeg hierbij al dat dat niet gaat lukken meteen. Met grote waarschijnlijkheid komen er gedachten naar boven (wat moet ik straks nog doen, heeft de kat eten gehad, wat moet ik bij de winkel halen). Dat mag en is geen enkel probleem. Echter dien je het volgende doen als deze gedachten naar boven komen. Je maakt namelijk de keuze – als je merkt dat je aan het denken bent – om zachtjes je zelf gekozen mantra in je hoofd te herhalen en in gedachte te zeggen. Dit doe je steeds als de gedachten weer terugkomen. Je maakt steeds rustig de keuze om de mantra te herhalen.
  • Het voelt wellicht of je niet effectief mediteert. Echter is dit niet waar. Het feit dat gedachten opkomen is volstrekt normaal. Evident is dat je – op het moment dat je dat realiseert – wel steeds de keuze maakt om het woord (mantra) in gedachte te herhalen
  • Je zult merken dat je je steeds meer ontspannen gaat voelen en de gedachten steeds minder opkomen
  • Je kunt een warm gevoel van energie voelen stromen of loom worden. Dit voelt prettig en na dat je uit de meditatie bent gekomen zul je gedurende dag veel energie hebben. Tevens zul je merken dat je creatiever bent en je beter kunt concentreren.

Fijn toch? Dit cadeautje in jouw leven kost maar 20 minuten per dag.

Bedenk snel een mooie mantra, omhul je in een zachte badjas en begin vandaag nog!

No Comments

Leave a Comment