Ben jij wel zo goed verzekerd als je denkt?

Verzekeringen. Dat klinkt niet als het meest spannende gespreksonderwerp, en het is ook niet iets waar we ons per se uitgebreid in willen verdiepen. Saai, ingewikkeld; geen leuk klusje. Toch kan het echt geen kwaad om je verzekeringspapieren er zo nu en dan eens bij te pakken, en eens goed te kijken waar je nu eigenlijk precies allemaal voor bent verzekerd, en waarvoor niet. Voor veel mensen geldt namelijk dat zij lang niet zo goed verzekerd zijn als zij denken, en met een hoge rekening opgezadeld zitten als zij bij gemaakte kosten minder vergoed krijgen dan ze eigenlijk dachten.

 

Waar ben je allemaal voor verzekerd?

Waar heb jij allemaal verzekeringen voor afgesloten? Voor je huis, waarschijnlijk. Als dat in rook opgaat, is het (ook voor je hypotheekverstrekker) wel zo prettig als je dit vergoed krijgt. Ook tegen inbraak en schade aan bijvoorbeeld je ramen laat je je vaak verzekeren. Een eventuele auto of ander gemotoriseerd voertuig moet je laten verzekeren, zodat je eventuele schade die je jezelf maar zeker ook een ander toebrengt vergoed krijgt. Ook diefstal laat je vaak verzekeren, al is dat natuurlijk niet verplicht.

Een verzekering die wel verplicht is, is de basisverzekering. Dit is een zorgverzekering die iedere Nederlander van achttien jaar of ouder af moet sluiten, en waar kinderen via hun ouders gratis van kunnen meeprofiteren.

Niet alles is altijd gedekt

Ook al heb je alle verplichte en geadviseerde verzekeringen netjes afgesloten, dan nog betekent dat niet dat je alle kosten die je maakt altijd vergoed krijgt. Bij diefstalverzekeringen geldt bijvoorbeeld dat je vaak slechts de dagwaarde van je spullen vergoed krijgt. Zijn deze al wat ouder, dan wordt het lastig om voor het uitbetaalde bedrag alles te vervangen.

 

Ook als het gaat om ziektekosten zijn we niet altijd zo goed verzekerd als we denken. De verplichte basisverzekering dekt bijvoorbeeld wel de kosten van een huisartsbezoekje, maar behandelingen door een fysiotherapeut of tandarts zal je zelf moeten betalen. Om dat te voorkomen, en daar kiezen de meeste mensen voor, kun je het best nog een zorgverzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering, die zich specifiek richt op kosten die niet vanuit het basispakket worden vergoed. Dit is vrijwillig, je kunt er dus ook voor kiezen om de rekeningen gewoon zelf te betalen, maar voor veel mensen wel een must. Zeker wanneer je aardig gebruik maakt van de zorg, bijvoorbeeld regelmatig bij een fysiotherapeut komt of de tandarts regelmatig met een bezoekje vereert, zijn de kosten voor de verzekering doorgaans lager dan de kosten waar je anders zelf voor zou moeten opdraaien. Omdat er veel keuze is op het gebied van aanvullende pakketten, heb je ook altijd de keuze om je bijvoorbeeld maar minimaal bij te laten verzekeren, of om juist voor het meest uitgebreide pakket te gaan. Maar net wat het best bij jou past!

 

No Comments

Leave a Comment