Besparen in het huishouden: hoe doe je dat?

Het leven is duur en lijkt ook alsmaar duurder te worden. Met heel veel dingen hebben we niet door dat het geld onze zak uit vliegt. Een etentje hier, een abonnement daar. Ook de kleine dingen maken maandelijks best een hoog bedrag. Hoe zorg je ervoor dat je alsnog wat extra geld opzij kan zetten? Hierbij krijg je een aantal tips om geld te besparen.

#1 Let op je abonnementen 

Vaak heb je het niet door, maar er is veel winst te behalen met je abonnementen. Kijk daarom per jaar welke overstappen je kan doen om een paar tientjes te besparen. Dit kan voor televisie en internet, maar vooral met een goedkoper telefoonabonnement zijn er veel mogelijkheden om geld te besparen. Wat dacht je van een Sim Only abonnement met een refurbished iPhone 8? Je betaalt in ene keer de telefoon en hebt daarnaast maandelijks veel lagere kosten dan wanneer je een abonnement met een nieuw toestel afsluit. Kijk ook of je kan besparen op streamingdiensten voor series en muziek. Tel uit je winst!

#2 Verzekeringen 

Ook verzekeringen kunnen aardig in de papieren lopen. Het is niet voor niets dat je elk jaar kan veranderen van zorgverzekering. Maak voor het overstapmoment een plannetje welke zorgkosten jij verwacht voor dit jaar. Extra fysiotherapie, psychologische zorg of kinderen naar de ortho? Als je je goed verzekert aan het begin van het jaar sta je later niet voor verrassingen. 

Ook op je autoverzekering kun je ontzettend veel besparen. Hoe oud is je auto en is hij nog wel een volledige dekking waard? Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Kies dan een doorlopende reisverzekering. Dan bespaar je per saldo meer dan steeds een kortdurende reisverzekering. En check ook goed of er geen overlap is tussen de verschillende verzekeringen. Dubbel verzekeren is natuurlijk ook zonde van je geld. 

#3 Minder vaak uit eten

Ben je gek op buiten de deur eten? Let dan op hoe vaak en wat je uitgeeft. Zo kun je met jezelf van tevoren afspreken naar welk restaurant je gaat en hoeveel je van tevoren wilt uitgeven. Dit klinkt misschien iets minder spontaan, maar het zorgt er wel voor dat je aan het einde van de maand geld overhoudt om andere leuke dingen te doen. 

#4 Reserveer een vast bedrag

Spreek maandelijks met jezelf af hoeveel je wil sparen en zet dit opzij op een andere rekening. Grote kans dat het toch op gaat als je het op je gewone betaalrekening laat staan. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een spaar deposito rekening. Hiermee kun je het ook een aantal jaar vastzetten. 

#5 Laat de auto staan 

De auto is een energieslurper, letterlijk en figuurlijk. Als je steeds korte stukjes rijdt in de grote stad kost dat relatief veel benzine, wat natuurlijk ook weer extra geld kost. Hanteer als regel dat je de fiets of de benenwagen neemt als het binnen 5 kilometer afstand ligt. Daarnaast is het ook heel erg gezond en verfrissend om een stukje te bewegen. Eigenlijk zitten er geen nadelen aan verbonden. De voordelen zie je ook zeker terug in je portemonnee. Met de auto wat meer laten staan bespaar je dus veel geld. 

 

Wil je meer besparen? Kijk dan op sites met financiële informatie over tips hoe je dit het beste kunt doen. Er valt een hoop te besparen als je je er echt in verdiept. Het kan zelf heel erg leuk worden als je er de kunst van gaat begrijpen.

No Comments

Leave a Comment