Beste materialen voor modern tuinmeubilair

Aan het begin van elke zomer worden we eraan herinnerd dat tuinmeubilair voor buiten een investering is. Maar als die stukken het moeten opnemen tegen beukende regen, huilende wind of stralende zon, wil je er zeker van zijn dat ze elk seizoen de elementen kunnen weerstaan. Dat is het cruciale kenmerk van alle tuinmeubelen: de samenstelling van het materiaal. De waarheid is dat er veel geweldige materialen zijn om uit te kiezen. Maar het bepalen van het beste hangt af van factoren zoals jouw levensstijl en locatie.

Laten we eens kijken wat voor- en nadelen er zijn van de verschillende materialen die je in tuinmeubilair aantreft:

Soorten materialen

Het meeste terrasmeubilair voor buiten is gemaakt van:

  • Houtsoorten, zoals teak, eucalyptus en ceder
  • Kunststoffen, zoals plastic, ABS en kunstharsvlechtwerk
  • Metalen, zoals aluminium, staal en smeedijzer
  • Synthetische stoffen

Er is ook beton, dat steeds populairder wordt onder tuinmeubilair, maar daarover later meer.

Teak

Van alle mogelijke houtkeuzes voor tuinmeubilair is teak verreweg de meest populaire keuze. En niet voor niets. Teak heeft superieure natuurlijke eigenschappen voor alle weersomstandigheden. Het is bestand tegen zelfs de meest veeleisende omgevingen en heeft een ongeëvenaarde esthetiek met zijn mooie, warme toon. Teak heeft een hoge olie- en natuurlijk harsgehalte, waardoor het beter bestand is tegen insectenaanvallen en ondoordringbaar is voor water. De oliën beschermen het hou ook tegen droogrot, waardoor teak een zeer sterke en duurzame optie voor buitenmeubilair is.

Nieuw, teakhouten meubelen hebben een honingbruine kleur. Indien onbehandeld, zal teakhout van nature verouderen tot een elegant patinagrijs. (Dergelijke veroudering heeft geen invloed op de sterkte van het hout, maar is misschien niet de look waar je naar op zoek bent.) Om te voorkomen dat de oorspronkelijke kleur vervaagt, gaat een teak afdichtmiddel meestal een heel jaar mee voordat je het opnieuw moet aanbrengen.

Synthetische hars en kunststoffen

Een ander geweldig materiaal voor moderne  tuinmeubelen is kunsthars vanwege het onderhoudsarme, lichte gewicht en extreem duurzame eigenschappen voor alle weersomstandigheden. Traditioneel tuinmeubilair van kunsthars is typisch geweven in een rieten stijl voor de klassieke buitenlook. Dit is niet te verwarren met natuurlijk rieten rotan, dat vervaagt bij blootstelling aan zonlicht en meestal binnenshuis wordt geplaatst. Rieten meubels van kunsthars zijn bestand tegen de barre omstandigheden in de buitenlucht.

Je kan ook kijken naar kunststof stoelen, kunststof tafels of kunststof design stoelen.

No Comments

Leave a Comment