Brandveilig bouwen of verbouwen: zo doe je het

Brandpreventie is heel belangrijk als je aan het bouwen of verbouwen bent. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden is de kans op brand een stuk groter. Houd rekening met het brandgevaar en bereid je altijd goed voor. Dus hoe doe je dat nu precies, brandveilig (ver)bouwen?

Brandveilig bouwen

Als je een nieuw huis laat bouwen, dan is het belangrijk dat er aan het Bouwbesluit wordt voldaan. Wel fijn om te weten: de bouwbedrijven waarmee je samenwerkt, kennen de regels van het Bouwbesluit, dus je hoeft er niet zelf op te letten. Wel is het belangrijk om altijd te controleren of hier voldoende rekening mee is gehouden. Zo kun je op twee oren slapen.

Brandveilig verbouwen

Er zijn ook regels voor verbouwen, maar die moet je enkel volgen als er sprake is van het daadwerkelijk verbouwen van een gebouw. Verandert de functie van een ruimte alleen? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de wetgeving. Toch is het belangrijk om op te letten: als er bijvoorbeeld gelast wordt, kunnen de vonken voor brand zorgen. Huur dus altijd professionals in die weten wat ze doen en zich houden aan de veiligheidsvoorschriften.   

 

Woon je in een appartementsblok en werken er vaklui aan de gemeenschappelijke ruimtes? Dan hoef je daar zelf niets aan te regelen. Mocht er bijvoorbeeld worden gelast, dan is de kans groot dat de gemeenschappelijke brandmeldinstallatie tijdelijk wordt uitgezet, maar dan wordt het bedrijf die de werkzaamheden uitvoert door de verzekeraar verplicht om brandwachten in te schakelen. Zij zorgen ervoor dat de werkzaamheden veilig en verantwoord gebeuren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken! 

De brandveiligheid van je woning verbeteren tijdens de verbouwing

Woon je in een oudere woning die een opknapbeurt kan gebruiken? Een renovatie dan hét uitgelezen moment om de brandveiligheid van je eigen woning te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor brandwerende materialen, die de verspreiding van het vuur vertragen. 

De brandveiligheid van je woning na de verbouwing 

Je kunt op verschillende manieren de brandveiligheid van je woning vergroten. Het is erg belangrijk om de brandveiligheid van je woning te waarborgen nu we ontzettend veel accu’s en andere brandgevoelige apparaten in huis hebben. Plaats daarom voldoende rookmelders in de woning. Meestal is één rookmelder per etage genoeg. Zorg ervoor dat je ook een brandblusser of blusdeken in huis hebt. Soms kun je een beginnende brand je woning zelf blussen of stoppen met een blusdeken. Doe dit alleen als je nog zonder gevaar kunt wegkomen en er nog niet veel rook is. Zorg tot slot dat je een vluchtroute hebt bedacht in je woning, zodat je in geval van nood goed kan wegkomen.

No Comments

Leave a Comment