Checklist voor het kopen van een nieuwe auto

Een nieuwe wagen kopen: je hebt besloten dat je er nu echt klaar voor bent. Maar waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een auto? Om je op weg te helpen, zetten we een paar belangrijke zaken voor je op een rijtje in deze checklist. Zoals: op tijd een goede verzekering voor je auto afsluiten.

Documenten regelen

  1. 1. Auto gekocht? Dan hoort de verkoper je een tenaamstellingsverslag te geven. Hier staat de meldcode in. Dit is een 4-cijferige code waarmee je een autoverzekering kunt aanvragen.
  2. 2. Ook krijg je van de verkoper een kentekencard met een 5-cijferige code. Deze code en de meldcode vormen samen de tenaamstellingscode. Deze heb je nodig om de auto op jouw naam te zetten. Controleer      dus of je beide codes hebt.
  3. 3. Regel na de aanschaf zo snel mogelijk een autoverzekering met een passende dekking. Zorg dat de verzekering ingaat vanaf de dag dat de auto op jouw naam staat. Online kun je makkelijk de prijs en                dekking van verschillende autoverzekeringen vergelijken.
  4. 4 .Controleer of de verkoper je een kentekenbewijs met drie originele kentekendelen heeft gegeven. Het bewijs moet dus bestaan uit deel Ia: (technische gegevens van het voertuig), deel Ib (persoonsgegevens       eigenaar) en deel II (overschrijvingsbewijs).
  5. 5. Controleer of de verkoper ook echt de eigenaar van de auto is. Dit doe je door te checken of het legitimatiebewijs van de verkoper overeenkomt met deel Ib van het kentekenbewijs.
  6. 6. Bekijk of de gegevens in deel Ib kloppen met de informatie van de auto. Let hierbij bijvoorbeeld op het chassisnummer en de kleur.
  7. 7. Vraag de verkoper naar het laatste originele APK-keuringsrapport. Lees dit door en check de geldigheidsdatum.
  8. 8. Lees ook het onderhoudsboekje en mogelijke facturen van reparaties door.

Auto controleren

  1. 9. Spreek overdag af met de eigenaar van de auto. Mogelijke schade is dan beter te zien. Let vooral op krassen, deuken, lekkages, roestplekken en kleurverschillen.  Check ook of onderdelen als deuren, de            motorkap en de achterklep niet scheef staan.
  2. 10. Vraag de verkoper of de auto gebreken heeft. Als dat zo is, schrijft het dan op in de verkoopovereenkomst.
  3. 11. Controleer de uitlaat. Het is belangrijk dat deze niet veel lawaai of een raar geluid maakt. Dit kan betekenen dat de uitlaat kapot is. Ook is het belangrijk dat er geen blauwe walm uit de uitlaat komt.
  4. 12. Kijk of de olie, rem- en koelvloeistof er goed bij staan.
  5. 13. Kijk of alle lampen, richtingaanwijzers en ruitenwissers werken.
  6. 14. Check ook of de airco, verwarming, radio en andere functies het goed doen.
  7. 15. Controleer of het profiel van de banden minstens 2 mm is. Doe dit ook bij het reservewiel.
  8. 16. Test de schokdempers door een aantal keer hard op de hoeken van de auto te drukken. Als je de auto loslaat, hoort deze na twee keer veren stil te staan.
  9. 17. Vraag de eigenaar naar de reservesleutel. Check daarna of je met allebei de sleutels de portiersloten en kofferbak kunt openmaken. Zorg dat je alle sleutels, dus ook de reservesleutel, meeneemt bij de                overdracht. Laat deze dus niet nasturen door de eigenaar.

 

Maak daarnaast áltijd een proefrit met de auto. Wil je zeker weten dat de tweedehands auto helemaal in orde is? Laat het voertuig dan keuren door een erkend reparateursbedrijf.

No Comments

Leave a Comment