De 5 beste elektronische muziek podcasts om naar te luisteren in Spotify.

Muziek is van alle tijden en door iedereen geliefd. Muziek brengt gevoelens tot leven, creëert herinneringen en kan sfeerbepalend zijn. Muziek heeft gigantisch veel invloed in ons dagelijks leven en het luisteren er naar is altijd een groot plezier. Echter muziek veranderd en ook de manier waarop we naar muziek luisteren veranderd. De manier waarop muziek wordt gemaakt is de laatste 2 decennia veranderd. Er zijn veel soorten muziek stijlen bijgekomen, stijlen veranderen qua sound en nieuwe sub-genres ontstaan hieruit. 

Vooral elektronische (dance) muziek is populair.

 

Met name in de elektronische muziek zijn er de laatste jaren veel genres bijgekomen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat inmiddels het grootste gedeelte van de muziek elektronisch wordt geproduceerd en daarmee gekwalificeerd kan worden als elektronische muziek. Nu is dat niet de enige voorwaarde om iets elektronisch te noemen. 

 

Voorheen werd met elektronische muziek vooral de dance genres aangeduid. Dit was in de waren in de jaren 80 tot 90 de House muziek, Maar ook Trip-Hop, Eurodance, Jungle, Breakbeat en zelfs Hip-Hop. Inmiddels zijn er vele genres en subgenres bijgekomen en vindt je binnen elk genre wel elektronische muziek. Denk hierbij aan moderne muziekstijlen zoals Deep House, Indie Dance, Soultronica, Jazz Fusion, Chill Hop, Lounge, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Van vinyl naar downloaden en streamen.

 

Vooral de laatste 10 jaar is de manier waarop we naar muziek luisteren ontzettend veranderd. Met Spotify als voorbeeld snap je waar ik naartoe wil gaan. Waar we vroeger nog massaal LP’s (vinyl) kochten, en later cassettes en CD singles en albums. Waarna later en als voorbode voor de streaming industrie zijn we massaal gaan downloaden. Streamen we nu muziek via allerlei diensten met Spotify als marktleider.

 

Van radio naar podcasts.

 

Ook in het medialandschap heeft het internet veel veranderd in de muziek waarop we luisteren naar gecureerde content. Voorheen waren FM en AM radio de plekken waar je naar leuke en creatieve radioprogramma’s kon luisteren via de ether. Dit waren of gepresenteerde radioprogramma’s met bekende en minder bekende DJ’s. En je had non-stop muziek zenders die de hele dag afgewisseld met het nieuws op het hele uur muziek speelde in een bepaalde stijl. Denk als voorbeeld hierin aan Skyradio.

 

Inmiddels is ook FM radio achterhaald en hebben podcasts dit ingehaald. Net als bij radio heb je niet alleen muziek en of gepresenteerde radio maar ook 100% gesproken programma’s waarin over bepaalde onderwerpen werd gesproken. Dit en meer vind je tegenwoordig terug in de vorm van podcasts.

Podcasts in alle onderwerpen en categorieën.

 

Deze podcasts zijn er dus in alle vormen. Je hebt gesproken podcasts in de meest uiteenlopende onderwerpen en categorieën. En je hebt muziek podcasts waar je net als bij traditionele radio kunt luisteren naar DJ’s en de muziek die ze draaien. Ook binnen dit genre podcasts is er weer verschil. Je hebt DJ’s die gewoon muziek draaien, maar ook DJ’s die een compleet verhaal vertellen terwijl ze muziek draaien. Vanuit verschillende oogpunten wordt dit benaderd en daarom heb je de meest creatieve podcasts.

 

Podcast zijn 100% gratis.

 

Een groot voordeel van podcasts is dat iedereen ze kan maken en dat het 100% gratis is om naar te luisteren. Je kunt eenvoudig via meerdere apps (ook via Spotify) jezelf abonneren op een podcast om op die manier meldingen te krijgen van nieuwe podcast afleveringen.

 

Hoewel er meerdere apps en platformen zijn waar je podcasts kunt vinden en luisteren voor zowel telefoon, tablets als computers. Probeert Spotify nu deze markt te veroveren en heeft Spotify een heus podcast gedeelte binnen de app.

Dit zijn de 5 beste dance music podcasts die je in Spotify kunt luisteren.

 

We hebben al eens eerder een blog geschreven over 3 leuke podcast die de moeite waard zijn. Om je een idee te geven van wat muziek podcast nu zijn. Gaan we hieronder wat ons betreft de 5 beste elektronische muziek podcasts vermelden en beschrijven die je in Spotify kunt vinden.

 

  1. The Electronic Music Podcast – Dirty Disco

 

Laten we beginnen met wat ons betreft meteen de eerste en beste podcast uit dit lijstje die je moet checken. Als je echt van elektronische muziekgenres houdt zoals Elektronica, Deep House, House, Nu Disco, Indie Dance, Tech, Beats en Breaks en gerelateerde sub-genres. Dan moet je naar Dirty Disco luisteren. Deze elektronische muziek podcast wordt gepresenteerd door DJ Kono Vidovic die je elke week voorziet van de nieuwste releases uit de muziekscene. Hij neemt je mee door niet alleen de muziek te draaien en aan elkaar te mixen met strakke overgangen. Hij vertelt ook het verhaal achter de muziek en de artiesten. Daarnaast is deze show alles behalve commercieel. Hier wordt juist aandacht geschonken aan de muziek die met veel liefde en passie wordt geproduceerd. Er wordt vaak aandacht gegeven aan onbekend talent en nieuwe labels.

 

The Electronic Music Podcast – Dirty Disco kun je natuurlijk ook hier in Spotify vinden en je op abonneren. Elke maandag is er weer een nieuwe aflevering die 2 uur duurt. Naast Spotify kun je deze muziek podcast ook vinden op de andere grote platformen zoals: Mixcloud, Apple en Google Podcasts. In de TuneIn app, Overcast en Castro. En zelfs is het zelfs via YouTube te beluisteren.

 

  1. Pete Tong Essentials

 

Terwijl de hierboven vermelde Kono Vidovic langzaam maar zeker in de voetsporen van DJ grootheid Pete Tong treedt. Is Pete Tong echt een autoriteit binnen de dance music scene. Deze DJ heeft over heel de wereld gedraaid en is vooral bekend van zijn werk als radio host op onder andere BBC 1 waar hij al jaren als echte muziek smaakmaker met zijn programma’s Essential Mix en Essential Selection vele luisteraars bereikte. Veel producers en artiesten zagen het draaien van hun muziek door Pete Tong in zijn Essentials Mix dan ook als een extreem hoogtepunt in hun carrière.

 

Ook Pete Tong’s Essential Selection kun je in Spotify vinden als elektronische muziek podcast.

  1. Defected Radio

 

Dit is misschien wel het meest toonaangevende House Music platenlabel van de wereld. Het Britse Defected Records dat in 1999 werd opgezet door Simon Dunmore wist in korte tijd vele harten te veroveren met het uitbrengen van kwalitatieve House muziek. Inmiddels vele jaren verder en met wereldwijd miljoenen fans is het label uitgegroeid tot een compleet bedrijf in de dance scene. Naast het zijn van nog steeds een toonaangevend label geeft Defected wereldwijd feesten op de tofste locaties met de beste DJ’s uit de scene en hebben ze ook hun eigen wekelijkse podcast Defected Records dat wordt gepresenteerd door hun vrouwelijke huis DJ Sam Divine.

  1. Annie Mac

 

Misschien wel de vrouwelijk versie van Pete Tong, en zeker gelijkwaardig is Annie Mac ook een grote naam in het online radio landschap geworden. Met haar inmiddels hetende BBC 1 Radio Dance Party with Annie Mac is ze een van de bekendste vrouwelijke DJ’s in de dance muziek scene. Naast radio geeft ze ook evenementen getiteld Annie Mac Presents en is ze net als Pete Tong geliefd bij veel artiesten die bij haar hun platen willen pluggen. Daarnaast is haar wekelijkse minimix wereld beroemd en kun je ook naar Annie Mac in Spotify luisteren.

 

  1. The Boom Room

 

De laatste van dit rijtje is net als de muziek podcast van Dirty Disco ook van Nederlandse bodem. Qua sound is het ook vergelijkbaar met de show van Kono Vidovic en hoor je veel nieuwe releases maar komen er ook oudere Dance en House classics voorbij in het programma. Het programma is helemaal dance music georiënteerd en van origine bedacht voor en te horen op Slam FM een nederlands dance radio station. The Boom Room wordt gepresenteerd door Gijs Alkemade en Jochem Hamerling en kun je natuurlijk ook in Spotify terug vinden, waar je eenvoudig een abonnement kunt nemen om zo nooit een aflevering te missen en kunt luisteren wanneer jij dat wilt.

 

No Comments

Leave a Comment