De populariteit van het condoom

Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst seks hebt gehad met condoom? Ik hoop natuurlijk van wel, maar helaas is seksen met condoom niet meer zo populair de laatste tijd. Toch is het slim om standaard een condoom bij je te hebben, denk aan bijvoorbeeld in je portemonnee of in je telefoonhoesje verborgen. Zo ben je altijd voorbereid, want je weet maar nooit in welke situatie je kunt belanden. Liever gebruiken we het niet, want seks zonder condoom is nu eenmaal lekkerder en spannender. Niemand zit erop te wachten om die ‘moodkiller’ uit de broekzak te pakken. De gemiddelde Nederlander omarmt het vrijen zonder condoom dan ook met open armen, helaas niet zonder gevolgen… 

Een condoom

Een condoom is een anticonceptiemiddel in de vorm van een elastisch hoesje dat je om een stijve penis doet. Het condoom vangt de zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee een eventuele zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa’s en is daarmee het enige voorbehoedsmiddel die dat doet. Twee functies in één, ideaal zou je zeggen. Toch is het gebruik van het condoom niet zo populair. Dit blijkt namelijk uit de laatste cijfers van het RIVM waarin te zien is dat het soapercentage de laatste jaren enorm is gestegen. Seks zonder condoom is dan wel leuk, maar zo’n vieze druiper daar beneden is ook niet alles. Zonder is dan wel makkelijker en lekkerder, maar wie zijn verstand volgt, doet toch ff het hoesje erom heen. Buiten dat kunnen soa’s ook erge gevolgen hebben. Let dus altijd goed op! Bang dat je een soa hebt? Bestel dan een online test op o.a. Yourshealthtest.nl en voorkom hiermee verspreiding. 

De reden dat het misgaat

Waarom denken we niet met ons verstand en gaat het zo vaak mis? Gevolgen zijn bekend en men weet dat het slim is om een condoom te gebruiken. De reden dat het fout gaat is, omdat we allemaal in de veronderstelling zijn ‘niets te hebben’. Sommige soa’s komen niet tot uiting en hier zul je dus ook geen klachten van ervaren. Ook zonder klachten bestaat er dus toch een mogelijkheid dat je toch met zo’n nare ziekte van onderen loopt. Ga er dus nooit zomaar van uit, dat je niets hebt. Ook wordt het condoom vaak vergeten of als duur gezien. Men denkt er gewoon veel te makkelijk over en daar moet verandering in komen. 

Bewustwording

Er is een betere bewustwording van de gevolgen van ‘seks zonder condoom’ nodig. Niet alleen bij vrouwen. Ook mannen moeten deze verantwoordelijkheid dragen, zoals op Blogvoorhem.nl wordt betoogd. Dit zou kunnen worden toegepast in het onderwijs of door ouders aan hun kinderen worden bijgebracht. De ergst van sommige soa’s wordt enorm onderschat en men denkt er wel met een doktersreceptje vanaf te komen. Helaas leidden soa’s soms tot ernstige ziektes of onvruchtbaarheid. Je zou later maar geen kindje kunnen krijgen, omdat je vroeger te lui was om een condoom te gebruiken. 1 keer onveilige seks kan al genoeg zijn. Wees jezelf bewust van de gevolgen en alleen wanneer je 100% zeker weet dat jij en je partner soa vrij zijn, kun je genieten zonder condoom. Pak in alle andere gevallen toch maar het condoom erbij. 

 

No Comments

Leave a Comment