De regenboogvlag

Waar er vroeger alleen maar vlaggen waren voor gebieden zoals provincies, staten of landen, is dat tegenwoordig wel anders. Een bekend voorbeeld hiervan is de regenboogvlag. Deze staat namelijk symbool voor de LGBTQ+ gemeenschap. Je ziet mensen dan vaak met deze vlag wapperen, maar bij feesten en evenementen staat hij ook gewoon in een vlaggenstok.

De regenboogvlag

Deze bekende vlag is door Gilbert Baker ontworpen. Dit is een kunstenaar uit San Francisco. Hij ontwierp deze vlag als symbool voor de Gay Pride parade in 1978. Hij moest trots uitstralen en tegelijkertijd ook staan voor de diversiteit van de levenswijze van homoseksuele en lesbische mensen. Bij deze vlag is het opvallend dat de kleuren niet in elkaar overlopen, zoals bij een echte regenboog wel het geval is. De vlag staat voor gelijkheid voor iedereen en vrede. Na verloop van tijd zijn er toch wel wat varianten op deze vlag gekomen en inmiddels is hij over de hele wereld bekend. De meest bekende varianten zijn die van de homobeweging en van de vredesbeweging.

Zo ziet hij eruit

De regenboogvlag is een gestreepte vlag met veel kleuren die dus niet in elkaar overvloeien. Het zijn juist zes of zeven egale stroken. De bovenste strook is rood van kleur, daarna heb je een oranje strook, dan een gele, dan een groene, dan een blauwe en tot slot een paarse. De oorspronkelijke vlag had echter ook nog een roze en een turkoois streep. Elke kleur heeft een symbolische betekenis. Roze staat voor seks, rood staat voor leven, oranje staat voor geneeskracht, geel staat voor zonlicht, groen staat voor natuur, turkoois staat voor magie, blauw staat voor sereenheid en violet staat voor karakter. De roze streep is weggehaald simpelweg omdat de betreffende kleur roze niet kon worden gefabriceerd. De turkoois baan is weggehaald omdat deze wegviel achter de vlaggenmast.

No Comments

Leave a Comment