De voor- en nadelen van een zakelijke lening

Als ondernemer wil je ondernemen. Helaas heb je niet altijd alles zelf in de hand. Soms heb je nog geld tegoed van klanten, en er zijn ook momenten waarop het even wat minder loopt dan je zou hopen. En voor startende ondernemers is het vaak helemaal lastig om er meteen te staan.

Om als bedrijf te kunnen (blijven) groeien, heb je geld nodig. Een van de opties is een zakelijke lening. Hiermee kan je blijven investeren. Maar er zitten ook risico’s aan vast. In dit artikel vind je de belangrijkste voor- en nadelen van een zakelijke lening.

Voordeel: kansen voor startende ondernemers

Als beginnende ondernemer of kleine ondernemer die wil groeien biedt een zakelijke lening kansen. Je kunt namelijk groter worden en de investeringen doen die je nodig hebt. Tenzij je als beginnende ondernemer veel eigen vermogen hebt of net de jackpot in de Staatsloterij hebt gewonnen, is het lastig om de investeringen te kunnen doen die je wilt doen. Een zakelijke lening zorgt ervoor dat je over (groot) kapitaal beschikt.

Nadeel: verstrekker wil zekerheid

Het is geen bibliotheekboek dat je na het tonen van je pasje mee kunt nemen. Banken verstrekken steeds minder snel een zakelijke lening. Logisch, want niet alleen voor jou als ondernemer is het een risico om geld te lenen. Voor een bank is dit niet anders. Houd er rekening mee dat je een hoop papierwerk moet laten zien. De bank wil je (verwachte) cijfers zien, en deze moeten goed onderbouwd zijn. En een goed businessplan is eveneens een vereiste.

Voordeel: rente is aftrekbaar

De rente die je moet betalen op de zakelijke lening kun je aftrekken bij de fiscus. Hiermee bespaar je wat extra geld. Bovendien betaal je een vast bedrag per maand, zowel aan rente als aan aflossing. Je weet dus perfect waar je aan toe bent. Het is overigens ook gewoon mogelijk om vervroegd af te lossen. Dus als je bedrijf goed loopt, en daar ga je natuurlijk van uit, ben je eerder van je schuld af.

Nadeel: risico is er altijd

Volkomen logisch, maar wel vervelend als het je overkomt. Als het een probleem wordt om de maandelijkse aflossing te betalen, kan de bank of kredietverstrekker beslag leggen op datgene waar je in hebt geïnvesteerd. Concreet houdt dit in dat je je nieuwe onderkomen of bedrijfswagens weer kunt inleveren. Het is ook geen mogelijkheid om een afgelost bedrag opnieuw op te nemen. Dat mag namelijk niet.

Niemand kan voor jou beslissen of het een goede keuze is een zakelijke lening af te sluiten. Maak een goede analyse van de risico’s en een realistische verwachting van je bedrijfsresultaat. Een zakelijke lening is een makkelijke manier om snel aan geld te komen, maar het moet wel verantwoord zijn.

No Comments

Leave a Comment