De wereld achter de makelaardij

Een makelaar is een bemiddelaar tussen de koop en de verkoop of huur en verhuur van een woning of bedrijfspand. Als je makelaar wilt worden is het handig om te starten met de HBO opleiding Vastgoed en Makelaardij. Maar wat moet je nou echt weten over de makelaardij?

Certificeringen

Met bovengenoemd diploma mag je jezelf makelaar noemen. Belangrijk hierbij is wel om te onthouden dat organisaties bepaalde concurrerende certificeringsregelingen ontwikkeld hebben. Deze certificeringen bepalen of je als makelaar betrouwbaar en deskundig bent. Zo mag je bijvoorbeeld taxeren voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kan je bijvoorbeeld te werk gaan als Makelaar Doetinchem.

Werkzaamheden

Als makelaar zorg je voor de verkoop van bijvoorbeeld een woning. Je verzorgt alles van A tot Z. je wordt dus ingeschakeld door mensen die hun huis willen verkopen of een huis willen kopen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een makelaar een bepaalde zoekopdracht te geven. Hierdoor gaat de makelaar voor jou op zoek naar potentiele kopers en leidt deze ook rond. Vervolgens verzorgt de makelaar de contracten en al het andere papierwerk dat erbij komt kijken. Daarnaast kan je bij makelaars terecht voor taxaties, waarde van woningen bepalen, hypotheken en een aantal verzekeringen. Een makelaar verdient middels het afronden van succesvolle verkopen. Hierdoor verdienen zij een bepaald percentage van de koopprijs. Of natuurlijk de prijs van de huur. Als werknemer heb je of een eigen zaak of werk je voor een werkgever. Hierdoor ben je in loondienst.

Zelf doen

Het is natuurlijk niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Een makelaar kost namelijk wel redelijk wat geld. Daarom kan je ervoor kiezen om alles te zelf te doen. Houd er alleen wel rekening mee dat dit enorm veel tijd kost. Tevens is het mogelijk om een makelaar in te schakelen voor bepaalde zaken. Een makelaar biedt namelijk ook deeldiensten aan. Zo kan je ze bijvoorbeeld alleen inschakelen voor een waardebepaling.

No Comments

Leave a Comment