Delen van je auto wint steeds meer aan populariteit. En het kan nu ook met je eigen auto!

autosleutel

Anno 2018 kunnen we gerust spreken van een algemene bewustwording als het gaat om kostenbesparing en een groener en spaarzamer gedrag tov van het milieu. Vooral sinds de crisis zijn we goed gaan nadenken hoe we economisch te werk kunnen gaan. Steevast komt de auto als een van de eerste voorwerpen naar voor die als eerste onder de loep worden genomen.

De auto wordt niet voor niks ons paradepaardje genoemd of liefkozend onze gouden koets. Wanneer we er eenmaal een hebben dan kunnen we er nog maar moeilijk van buiten. Je kan je er makkelijk en snel mee verplaatsen en spullen in meenemen, En wat voor veel mensen als grootste pluspunt wordt genoemd is toch wel het hebben van je eigen ruimte. Geen stinkende reizigers naast je in een overvolle trein of ellenlange vertragingen of andere reisavonturen die de gang naar werk of uitje belemmeren. Oké wat blijft zijn natuurlijk nog steeds de files maar die nemen we dan maar wat graag voor lief.

Nadelige eigenschappen kent de auto echter ook. Zoals een oude nuchtere hollandse spreuk al eens heeft gezegd. Auto begint met AU en dat is gezien de kosten makkelijk in te vullen.. Niet alleen de aanschafwaarde telt hierin mee, nee ook de BPM, de benzine en de motorrijtuigenbelasting. En dan hebben we het nog niet gehad over de autoverzekering. Of het snelle waardeverlies van de auto. Al met al een hoop kosten.

Dit zou je dan misschien nog aardige af kunnen wegen als je naar het kosten/baten verhaal kijkt (bijvoorbeeld tov van de kosten van het openbaar vervoer) maar uit onderzoek blijkt dat de auto meer dan de helft gewoon stilstaat. Niet economisch dus en dat kon slimmer en handiger…en zo werd het idee van de deelauto geboren.

Hoe Greenwheels de markt openbrak

In 1995 begon Green Wheels zijn avontuur met slechts 3 auto’s. Na een stevige investering kon het bedrijf uitgroeien naar een bedrijf met 1700 uitgiftepunten is nu zelfs nu internationaal operatief. Het bedrijf laat mensen een auto huren en afleveren op een van de uitgiftepunten. Op deze manier kunnen mensen dus zelf bepalen vanaf punt en voor welke tijd ze een auto willen huren.

Zeker vanaf het moment dat Green Wheels een samenwerking aanging met de NS om brak het concept door bij het grote publiek. Dit was rond dat 2009. Toevallig ook het moment waarop de groene auto’s op de markt kwamen zoals de Peugeot 107, de Volkswagen Up en de Caddy. En tevens het moment dat de mobiele telefoon volwassen wordt. Die door Green Weels konden worden ingezet als de ultieme groene auto. Ook in de groei van dit bedrijf leek dus de samenloop van omstandigheden de bron van het succes te zijn.

Eigen auto delen, de volgende stap in de auto deeleconomie

Door het succes van Green Wheels leek de weg nu letterlijk open te liggen voor een tweede stap, namelijk het delen van een auto onder de autobezitters een logische stap als antwoord op het huurconcept van Green Wheels en andere nevendiensten. Maar als je je eigen auto waar begin je dan en waar moet je dan op letten? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

 1. Sluit je aan bij een aanbieder
  Sluit je aan bij een van de aanbieders die autodelen mogelijk maakt. Zei hebben veel zaken omtrent het auto delen al voor je uitgezocht. Een overzicht van aanbieders vind je hier
 2. Maak goede afspraken met elkaar
  Samen een auto bezitten betekent: goede afspraken maken. Stel een simpel contact op met afspraken over gebruik en verdeling van de kosten. Een voorbeeld vind je op deelauto.nl.
 3. Zorg dat je verzekering goed is aangepast
  Als je een een auto gaat delen zorg dat dat je verzekering is ingesteld voor meerdere gebruikers.
 4. Parkeervergunning voordeel!
  In sommigen gemeenten kun je meer dan één parkeervergunning aanvragen voor een particuliere deelauto.Vraag dus bij je gemeente eens na of je voor zo’n vergunning in aanmerking kan komen.
 5. Maak een extra deelsleutel aan voor je auto
  Als je je auto gaat delen zorg er dan voor dat je een extra sleutel hebt die je als deelsleutel kan gebruiken. Zo heb je altijd je eigen sleutel nog op zak en stop je de extra reserve sleutel bij de autopapieren die je gebruikt wanneer je de auto inzet voor het delen.

Tot slot: bespaar op je autokosten hoeft dus niet moeilijk te zijn

Tegenwoordig zijn er dus tal van mogelijkheden om goedkoop en snel een auto te huren of om je eigen auto in te zetten als deelauto. We hopen dat je met de bovenstaande tips de komende tijd je makkelijk en kostenbesparend van punt A naar B kan bewegen!

No Comments

Leave a Comment