Dit is hoe je aangebrande pannen en bakplaten schoonmaakt!

Dit is hoe je aangebrande pannen en bakplaten schoonmaakt!

Populaire kook- en bakprogramma’s zoals Heel Holland Bakt of Masterchef Australië geven ons allemaal wat meer vertrouwen in de keuken. Helaas zijn we niet allemaal de geweldige chefs die we soms denken te zijn. Of misschien was je gewoon even niet aan het opletten terwijl het vuur hoog stond. Hoe dan ook: we hebben allemaal weleens te maken gehad met verbrande rotzooi. Denk aan verkoolde, aangekoekte voedselresten die zelfs met de meest stevige schuursponsjes niet te verwijderen zijn.

Gelukkig weten wij hoe je een verbrande pan moeten schoonmaken en hem er net zo goed als nieuw uit moeten laten zien!

Gekookte citroenen

Heb je nog een aantal citroenen in de koelkast liggen? Dan is deze methode voor jou! Snij twee of drie citroenen door vieren en plaats ze in de pan. Vul deze vervolgens met tien centimeter water en breng het aan de kook. Laat het vijf tot tien minuten koken of totdat je voedseldeeltjes naar de oppervlakte ziet drijven. Gooi het water en de citroenen weg, spoel de pan af en gebruik een schuursponsje om de overgebleven resten te verwijderen.

Aluminiumfolie en baking soda

Geen citroenen in huis? Geen probleem! Bedek het verbrande gebied van je pan van 2 of 3 eetlepels baking soda en voeg een beetje water toe om een dik mengsel te maken. Verfrommel wat aluminiumfolie en begin de pan te schrobben totdat alle etensresten en bevlekte gebieden schoon zijn. Spoel de pan af met warm zeepachtig water.

Baking soda is trouwens ook ideaal voor je aangebrande bakplaat. Je kunt natuurlijk altijd eerst proberen om het schoon te krijgen met water en zeep, maar indien dat geen succes biedt, pak je de baking soda erbij! Strooi een flinke laag over de aangebrande gebieden en vul vervolgens een plantenspuit met witte azijn. Dit spray je over de baking soda heen totdat het een dik mengsel wordt. Laat het vervolgens minstens een nacht intrekken en spoel het de volgende dag af.

Cola

We weten allemaal dat cola een verwoestend effect heeft op je bloedsuikerspiegel en tanden. Maar dit heeft het ook op aangekoekte pannen! Als je een reserve blikje cola rond hebt slingeren, is dit de oplossing voor jouw pan. Vul hem met cola en en laat dit vijf minuten staan. Voilà, hij is weer als nieuw!

No Comments

Leave a Comment