Doe het samen of anders niet

Het staat in alle management boeken. Je moet samenwerken. Dat klinkt leuk maar is in de praktijk voor velen onder ons nog niet zo eenvoudig. Als je niet samenwerkt gaat het makkelijker. Je hoeft niks af te stemmen, te overleggen of uit te leggen. Voor vele mensen is dit een groot voordeel en waarmee ze direct worden beloond. Want de beloning is er wel meteen en je hoeft er niet op te wachten. Het is niet in de toekomst dus de onzekere factor is ook weg. Dat klinkt erg aantrekkelijk en dat is het voor velen ook. Reden waarom het zo veel voorkomt en dat mensen het andere alternatief namelijk samenwerken niet zo zien zitten. Want in hun perceptie gaat het minder snel en alles wordt daarmee onzeker.

Hoe doe je dat dan?

Nu kun je van nature als zijn geschapen met weinig samenwerkingsvermogen. Dat kan in je genen zitten, maar het kan ook zijn aangeleerd. Het kan zijn dat je in de loop der jaren niet hebt geleerd  om je kwetsbaar op te stellen. Je gaat liever het gesprek niet aan, want wie weet komt er wel gedonder van. Er zijn vele mensen die hier al bij hebben neergelegd. Om vooraf al te denken dat het geen zin heeft om voor jezelf op te komen, de verbinding te zoeken of gewoon contact met iemand te hebben. In de training leveranciersmanagement leren we jou hoe je in contact komt, hoe je verbinding krijgt, hoe je vertrouwen creëert en hoe je uiteindelijk in gesprek komt. In de praktijk valt dat voor vele mensen nog niet mee. Ze doen vaak wat hun het beste past en wat het meest veilige is. Namelijk de zaken uit de weg gaan en niet het contact zoeken. 

En waarom werkt het anders niet?

Als de samenwerking er bijvoorbeeld tussen een inkoper en een leveranciersmanager er niet is, dan stopt alles. Dan voeden ze elkaar niet, dan staat alles stil en dat wil je als bedrijf niet. Daarom is het van belang dat je elkaar voeding geeft door bijvoorbeeld eens een kop koffie te drinken. En dat mag best zonder agenda anders wordt het zo’n verplicht nummer. Gewoon praten over de dingen die je bezig houden en waar je mee zit. Dat kan elkaar helpen en dat helpt in ieder geval het begrip naar elkaar toe. Mooie woorden die niet altijd even goed worden ingevuld.

No Comments

Leave a Comment