Duurzame kleding kopen, 5 tips

Dat het maken van kleding voor al die miljarden mensen die deze aarde bevolken ook flinke invloed heeft op het milieu is iets waar we niet onderuit kunnen. Kleding langer gebruiken en tweedehands spullen kopen, is beter voor moeder aarde. Maar uiteraard wil en moet je ook wel eens wat nieuws. Er is gelukkig ook kleding waarbij rekening wordt gehouden met het milieu. Denk bijvoorbeeld eens aan het duurzame merk Bamigo, dat kleding produceert van bamboevezels. Wil jij liever duurzame kleding kopen en dragen? Lees dan de onderstaande tips maar eens.

1. Labels en keurmerken

Duurzame kleding is trendy en het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal merken jou wil laten geloven dat ze helemaal duurzaam zijn door grote woorden in reclame en op de labels. Wil jij meer weten over keurmerken die er echt toe doen als het op duurzaamheid aankomt, kijk dan een op de site van MilieuCentaal, deze heeft een keurmerkenwijzer waar je moeiteloos kan zien welke keurmerken echt staan voor duurzaamheid. Ook de Fair Wear Foundation geeft duidelijke informatie voor consumenten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

2. Materiaal zegt heel veel 

Kleding van synthetische vezels zijn per definitie niet duurzaam. Bij de productie worden vaak schadelijke chemische producten gebruikt. Bij het wassen en dragen komen er microplastics in het milieu. Afbreekbaar in het milieu zijn deze producten in ieder geval niet. Natuurlijke producten zoals linnen, katoen of bamboevezels zijn een betere keuze. Als een product gemaakt is van een enkele stof is deze ook beter te recyclen. Denk aan de herensokken van Bamigo, die uitsluitend van bamboevezels zijn gemaakt.

3. Transparantie 

Als jij op de site kijkt van je favoriete kledingmerk, zal je ongetwijfeld ook informatie vinden over de duurzaamheid. Waar wordt de kleding precies gemaakt en welke eisen worden er gesteld aan bescherming van het milieu? Ook faire uurlonen en arbeidsomstandigheden horen bij duurzame kleding. Hoe meer transparantie hoe meer vertrouwen een merk kan opbouwen want diverse instanties kijken ook mee.

4. Hoe duurder, hoe duurzamer? 

Wil je investeren in je kledingkast? Een T-shirt van een paar euro kan eigenlijk niet duurzaam zijn. Qua materiaal, arbeidsloon en transportkosten betekent een dergelijke prijs dat er ergens geen rekening is gehouden met de natuur of de mensen die het product hebben gemaakt. Het betekent echter niet dat een veel duurder shirt wel duurzaam is gefabriceerd, ook al beweert het merk dat. Blijf gewoon kritisch en geloof niet alles wat er in de reclame wordt beweerd, maar kies je eigen weg.

5. Check waar de kleding wordt gemaakt 

Nog steeds wordt veel kleding gemaakt in lagelonenlanden, zoals India en Pakistan. Ook in China zijn de arbeidsomstandigheden soms nog bedroevend. De grote merken die daar de productie laten verzorgen, zijn vaak niet in staat om zelfstandig voor een betere werkomgeving zorg te dragen. Daarbij komt nog de belasting voor het milieu door het transport van dergelijke kleding over de gehele wereld. Ook in Europa wordt (duurzame) kleding gemaakt en daar zijn goede arbeidsomstandigheden wel gegarandeerd.

No Comments

Leave a Comment