Een vegan of vegetarische leefstijl

De voorkeur geven aan vegetarisch of vegan eten: steeds vaker wordt de overstap gemaakt naar een voedingspatroon met minder vlees en inmiddels kun je niet meer om de vegetarische of vegan lifestyle heen. Sommigen worden vegetariër of veganist vanwege het dierenleed of om het klimaat te ontzien, maar velen maken ook de overstap vanuit gezondheidsoverwegingen. 

Vegetariër? Geen vlees

In Nederland hebben we behoorlijk veel vegetariërs. Dit zijn mensen die bewust met hun voeding omgaan en keuzes maken over wat ze wel of niet eten. Vegetariërs eten bijvoorbeeld geen vlees, vis of gevogelte. Hiervoor hebben ze gekozen vanwege het dierenwelzijn of om het milieu te sparen. Soms is de reden heel anders: de persoon in kwestie vindt vlees bijvoorbeeld niet gezond of lekker. Het is overigens helemaal niet vreemd om vlees uit je menu weg te laten. Het kan prima! 

Genoeg vitamines

De meeste vegetariërs zijn er echter extra alert op dat zij hun vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Dit kan middels vitaminepillen of via een uitgebalanceerd dieet. De meeste vegetariërs maken ook handig gebruik van alle vleesvervangers die in de supermarkt te verkrijgen zijn. Sommige vleesvervangers bevatten meteen de vitaminen die in een gewoon stuk vlees ook zouden zitten, maar dat is niet altijd het geval. 

Geen gelatine

Vegetariërs geven er meestal ook de voorkeur aan om geen gelatine te gebruiken. In veel snoepgoed, zoals winegums en drop, wordt gelatine gebruikt. Voor vegetariërs bestaat er snoepgoed dat een diervriendelijke gelatine variant bevat en de smaak is precies hetzelfde, dus je merkt er niets van. Zo kun je ook als vegetariër lekker snoepen!

Veganistisch? Geen dierlijke producten

Vegans gaan een stapje verder en willen geen vlees en andere dierlijke producten gebruiken. Dus ook geen melk, eieren of leren schoenen. Veganisten willen geen dieren eten, maar ook geen producten gebruiken dat van een dier afkomstig is (zoals leer) of producten kopen dat op dieren getest is. Een veganist eet daarom geen vlees, vis, zuivelproducten, eieren of overige producten die van dierlijke aard zijn of dierlijke ingrediënten bevatten.

Vegan Friendly

Vegans kopen liever geen kleding, verzorgingsproducten en andere artikelen die dierlijke bestanddelen hebben. Over sommige producten zou je niet eens twijfelen of ze al dan niet vegan zijn, maar je wordt met je neus op de feiten gedrukt wanneer blijkt dat er wel degelijk dierlijke ingrediënten voor worden gebruikt! Een voorbeeld hiervan zijn M&M’s en wijn. M&Ms zijn niet geschikt voor vegetarische en vegan diëten, omdat sommige additieven afkomstig zijn van dierlijke producten. Voor een bepaalde kleurstof, waardoor de M&M z’n mooie kleurtje krijgt, worden bijvoorbeeld insecten gebruikt. 

 

Wijn zal je misschien ook verbazen als niet-vegen drankje. In sommige wijn wordt gelatine, varkensvet, eiwit of vislijm gebruikt om de wijn helder te maken. Wil je als veganist of vegetariër wel wijn drinken, maar er zeker van zijn dat deze middelen niet in jouw wijn gebruikt zijn? Dan kun je vegan wijnen  kopen.  Deze wijnen zijn 100% vegan en er zijn dus geen dierlijke ingrediënten voor de wijn gebruikt. 

 

Is de vegetarische of vegan lifestyle iets voor jou? Of ben je misschien al veganist of vegetariër? Laat je reactie achter onderaan deze pagina!

No Comments

Leave a Comment