Eerste hulp bij ongevallen.

Eerste hulp

Als we het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mogen geloven, hebben we in 2017 meer dan 190 miljard kilometer afgereisd in Nederland. Dat er met zoveel kilometers reizen een ongeluk gebeurt, is bijna geen ontkomen aan. Veel mensen hebben een EHBO cursus gevolgd en weten precies wat hen te doen staat. Weet jij niet wat je te doen staat of ben je het even kwijt? Lees snel verder voor een korte (opfris)cursus. Bij een ongeval weet jij dan precies wat je te doen staat.

EHBO cursus

Het kan je gebeuren dat de persoon naast je in de trein plotseling stopt met ademen. Wat doe je dan? Het belangrijkste is om allereerst de ambulance te bellen en gedurende het wachten de telefoon aan je oor te houden. Heb je een EHBO cursus gevolgd? Pak het beademingsmasker en start de reanimatie. Heb je geen cursus gevolgd? Luister dan naar het ambulancepersoneel, volg het advies op en wacht tot de ambulance gearriveerd is.

En dan..?

Als de ambulance eenmaal geweest is, heb jij eigenlijk geen verplichtingen meer. Je hebt je best gedaan en moet het nu aan de specialisten overlaten. Het kan zijn dat de persoon die stopte met ademen weer bijgekomen is. In dat geval wordt er neurologisch onderzoek gedaan. Met bijvoorbeeld een reflexhamer worden de spieren en reflexen van de persoon gemeten. Door het stoppen met ademen kan er namelijk een zuurstoftekort zijn ontstaan en zelfs hersenschade zijn opgelopen. Handel daarom altijd snel maar ook zeker zorgvuldig.

Waarom een EHBO cursus volgen?

Als je zonder cursus ook iemand kunt helpen, wat is dan de meerwaarde van het volgen van een EHBO cursus? De ambulancebroeder kan jou wel aan de hand van telefonische tips helpen, maar door een korte cursus te volgen, weet je zeker dat je juist handelt. Er zijn namelijk regels waar je je aan moet houden bij het reanimeren van iemand. Maar ook een stabiele zijligging omvat meer kennis dan “slechts” iemand op zijn zij leggen. Ga daarom voor veilig en volg een EHBO cursus.

Wil je meer weten over het volgen van een EHBO cursus? Wil jij weten wat je moet doen als je getuige bent van één van de 7,6 miljoen ongevallen per jaar? Kijk eens bij het Rode Kruis voor meer informatie. Geïnteresseerd? Wacht niet langer en meld je aan voor een EHBO cursus.

No Comments

Leave a Comment