Eigentijds Delfts blauw

Al sinds eeuwen is Delfts blauw niet meer weg te denken in Nederland. Waar het ooit begon als goedkope vervanging, is het tegenwoordig een wereldberoemd, oer-Hollands begrip wat je in elke souvenirwinkel tegenkomt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar in Delfts Blauw. Tegenwoordig shop je zowel traditioneel Delfts blauw als wat meer eigentijdse producten van Royal Delft onder andere bij Dutchgift.store.

Hoe is Delfts blauw ontstaan?

Delfts blauw is ontstaan in de zestiende eeuw, toen diverse fabrikanten in Delft aardenwerken servies gingen namaken op basis van het toen erg populaire blauwwitte Chinese porselein. Dit porselein was zoals gezegd erg populair, maar omdat het van ver kwam en porselein een duur materiaal was, was het niet voor iedereen betaalbaar. Door zelf aardewerken serviesgoed te maken in dezelfde stijl, ontstond er een meer betaalbare variant die voor iedereen toegankelijk was. Inmiddels is Delfts blauw een wereldwijd begrip.

Meer dan alleen vazen en servies

Vroeger bestond Delfts blauw voornamelijk uit servies en natuurlijk de replica’s van de welbekende Chinese vazen. Inmiddels kun je het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar in Delfts blauw. Van schattige beeldjes tot typisch Amsterdamse grachtenpandjes en van tafellakens tot servetten. Kan het niet van aardewerk gemaakt worden, dan wordt het wel bedrukt met een Delfts blauwe print.

Geschikt voor iedereen

Omdat er zoveel verschillende producten verkrijgbaar zijn, is er voor ieder wat wils. Dus zoek je iets voor jezelf of juist iets om cadeau te geven, er is altijd iets te vinden wat past. Bovendien past Delfts blauw met zijn rustige kleuren ook erg goed in een eigentijds interieur. En ben je toch bang om de plank mis te slaan? Ga dan gewoon voor een Delfts blauw blikje met stroopwafels, want daarmee zit je hoe dan ook goed!

No Comments

Leave a Comment