Fijnstof als gevolg van een houtkachel

Indien je een houtkachel hebt dan kan je te maken hebben met fijnstof. Het is immers zo dat als gevolg van de houtkachel er veel fijnstof vrijkomt. Dit is iets waar veel mensen in Nederland last van hebben, aangezien de uitstoot van fijnstof tot gezondheidsklachten kan leiden. Met name bij oude kachels is er sprake van veel fijnstof dat vrijkomt, aangezien de temperatuur in de kachel niet hoog genoeg op kan lopen om alles te verbranden. De houtkachel is geen milieuvriendelijke kachel die je kan aantreffen in Nederland, desalniettemin hebben veel mensen nog een dergelijke kachel in huis staan. In zo’n geval is het verstandig om veel te weten over houtkachel fijnstof.

Gezondheidsklachten

Het gebruik van een houthaard kan gezondheidsklachten tot gevolg hebben en daarom is het belangrijk om hier van tevoren over te lezen. Immers is het zo dat het gebruiken van de houthaard longaandoeningen als gevolg kan hebben. Met name voor mensen die astma hebben geldt dat het niet verstandig is om gebruik te maken van een houtkachel. Je kan klachten aan de longen krijgen als je voor een langere tijd bent blootgesteld aan een lage concentratie van fijnstof. Dit principe geldt tevens als je voor een korte tijd bent blootgesteld aan een hoge concentratie van fijnstof.

Uitstoot van fijnstof verminderen

Er zijn een aantal tips die je kan toepassen indien je graag zou willen dat de uitstoot van fijnstof verminderd. Ten eerste is het mogelijk om een nieuwe en modernere kachel aan te schaffen, aangezien deze kachels vaak zijn ingericht om de uitstoot van fijnstof tegen te gaan. Daarnaast is het verstandig om de kachel niet voor een langere tijd aan te laten staan als je stookt. Op het moment dat de kachel brandt is het verstandig om er voldoende hout op te gooien. Het gebruik maken van berkenhout kan tevens handig zijn. Ten slotte moet je de open haard regelmatig reinigen. 

No Comments

Leave a Comment