Funderingsherstel voor jouw houten fundering

Nederland is een land met een rijke geschiedenis. De eerste dorpjes werden gesticht in de Romeinse tijd en er zijn in de hedendaagse steden nog veel oude herenhuizen te zien die tussen 1700 – 1800 gebouwd zijn. Vooral in oudere steden zoals Breda, Maastricht, Rotterdam en Amsterdam zijn deze oude herenhuizen te zien.

 

Herenhuis met houten fundering

De originele bouwstijl van de oude herenhuizen is vaak gebaseerd op een houten palenfundering. Dit is prima, alleen heeft hout een groot nadeel: hout gaat rotten. Dit kan bij slecht onderhoud door de eeuwen heen voor serieuze problemen zorgen.

Houten funderingen in Nederland

Geschat wordt dat Nederland ongeveer 750.000 woningen heeft met een houten fundering. De meeste funderingsproblemen komen voor in Rotterdam en Amsterdam. Rotterdam heeft daarom een risicokaart voor funderingen samengesteld. Woon je in Rotterdam en zie je signalen van funderingsproblemen? Bekijk dan de kaart eens en bepaal of je in een risicogebied woont.

Funderingsherstel uitvoeren

Er zijn een aantal factoren waaraan je kan zien dat je een funderingsherstel nodig hebt. Vaak begint het probleem met scheuren in de muur. Kleine scheurtjes worden zichtbaar en deze worden geleidelijk groter. Dit kan uiteindelijk doortrekken naar het plafond waardoor er grote scheuren door het stucwerk komen. Als huiseigenaren dit in eerste instantie zien dan wordt vaak gedacht dat dit met opnieuw stucen opgelost is. Wat men vaak niet beseft is dat dit een tijdelijke oplossing is die de problemen niet aanpakt. Een funderingsherstel is in 95% van de gevallen noodzakelijk om verdere schade en verzakkingen te voorkomen.

Kosten funderingsherstel delen met de buren

Een funderingsherstel is een project wat geld gaat kosten, daar kan je helaas niet omheen. Het is echter wel een noodzakelijk project omdat de kosten van scheuren in de muren, plafond en verzakkingen van je vloeren uiteindelijk hoger oplopen. Wij adviseren vrijwel altijd om een funderingsherstel met de buren of een deel van de straat uit te voeren. Start bijvoorbeeld een flyeractie of plan een bijeenkomst om te peilen of er meerdere problemen in de straat zijn m.b.t. de funderingen.

No Comments

Leave a Comment