Gehoorschade, wat doe je er tegen?

‘Wat zeg je?’ is iets wat ik steeds vaker vraag, maar ook steeds vaker hoor in mijn omgeving. Niet alleen is het vermoeiend voor je sociale kring omdat je alles tien keer moet herhalen, ook kan het zorgen baren. Je vraagt je af: ‘Is mijn gehoor nou echt zo slecht?’ Het kan zo zijn dat je gehoor een beetje beschadigd is, maar gelukkig zijn er manieren om deze schade te voorkomen of te beperken.

Bescherm je oren 

Oordoppen: één van de beste en makkelijkste manieren om je oren te beschermen. En nee, dan hebben we het niet alleen over de ‘gewone’ schuim oordoppen, die zo veel geluid dempen dat je hele beleving verandert. Ook al is het natuurlijk beter om iets te dragen dan niets, lekker zitten ze niet. Gelukkig zijn er in de loop der jaren veel verschillende soorten oordoppen bijgekomen. Denk aan oordoppen voor meerdere situaties, zoals in het verkeer, op werk, in een club of tijdens een concert, die niét al het geluid wegdempen. Ook is het mogelijk om oordoppen op maat te laten maken, zodat je zeker weet dat ze goed en lekker zitten. Op deze manier wordt oordoppen dragen een stuk toegankelijker én handiger. Jouw perfecte oordoppen gevonden? Zorg dan dat je ze altijd bij je hebt, zodat je in welke situatie dan ook je oren kan beschermen wanneer nodig!

Check je geluid

Afgelopen jaren heeft de technologie zich enorm ontwikkeld, wat zo zijn voordelen heeft voor onze gezondheid. Je oren beschermen? Een makkie! Met de decibel-app kan je het geluidsniveau in je omgeving checken. Dus waar je ook bent, overal kan je op de hoogte zijn van het volume van het geluid. Deze app is er vooral om je bewust te worden van hoe hard geluid kan zijn, en hoe erg onze oren hierdoor beschadigd kunnen worden. Ben je op een festival? Check dan het geluid en als de decibel te hoog staat, zorg dan dat je iets verder van de box gaat staan: dat scheelt al heel wat! 

Lifestyle

De manier waarop je leeft heeft invloed op de werking van je lichaam. Zo ook op de kwaliteit van je gehoor. Eet je niet genoeg groente, vis of aardappelen? Dan kan het dat je lichaam een tekort heeft aan vitamine B3. Deze vitamine is essentieel voor een goede werking van je zenuwstelsel en zenuwen zitten ook in je oren. Vitamine B3 is geen wondermiddel, maar helpt wel degelijk bij het krijgen of behouden van gezonde oren. Maar niet alleen gezonde voeding is van belang; ben jij namelijk een roker? Dan is het goed om te beseffen dat dit ook invloed op je gehoor heeft. Uit onderzoek van Universiteit Antwerpen blijkt namelijk dat mensen die tien jaar lang een pakje per dag rookten, tien tot vijftien decibel minder hoorden. Dat is een enorm verschil! Gezonde oren? Let dan op je levensstijl en pas deze aan waar nodig.

Twijfels? Ga naar de dokter

Heb je toch regelmatig last van je oren? Dan is het verstandig om toch even een check te laten doen bij de dokter. Het kan zijn dat je te vaak en te veel hard geluid hebt meegekregen, waardoor je oren helaas zijn beschadigd. Helaas kunnen beschadigde oren niet onbeschadigd raken, maar gelukkig zijn er wel manieren bedacht om beter te gaan horen, namelijk: een gehoorapparaat. Nu denk je: ‘hé, een gehoorapparaat? Zo oud ben ik toch nog niet?’ Geen zorgen, er zijn genoeg mensen die gehoorbeschadiging hebben (opgelopen) en die hier gebruik van maken. Net als oordoppen, zijn gehoorapparaten er ook in veel verschillende soorten en maten: van bijna onzichtbare toestellen, tot oplaadbaar via je telefoon, tot het ingebouwde lawaai reductieprogramma van Phonax. De technologie werkt ook hier weer in zijn voordeel: er is voor iedereen wat wils!

No Comments

Leave a Comment