Genieten op de elektrische fiets

Je ziet ze steeds meer voorbijkomen op straat, en er zijn ook steeds meer mensen die er over nadenken er eentje aan te gaan schaffen: een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd. Waar komt dat enthousiasme vandaan, en zijn e-bikes echt zo duur?

Een elektrische fiets: duur?

Een elektrische fiets is over het algemeen een heel stuk duurder dan een reguliere fiets, zeker als je voor een exemplaar van een bekend merk gaat. Logisch ook: je betaalt zowel voor de fiets, als voor de motor, de batterij en de techniek die ervoor zorgen dat je minder hard hoeft te trappen.

Voor veel mensen is dat heel lang een reden geweest om de aankoop van een e-bike op de lange termijn te schuiven. Mooi, maar duur, misschien later wel. Dat ‘later’ lijkt nu te zijn aangebroken, een steeds groter deel van de verkochte fietsen betreft tegenwoordig een e-bike.

Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn er meer aanbieders van elektrische fietsen gekomen, waardoor de prijzen wat zijn gedaald. Daarnaast raakt de e-bike steeds verder ingeburgerd. Bijna iedereen kent wel iemand die ‘elektrisch fietst’ of is meer dan eens ingehaald door iemand op zo’n e-bike. Hoe meer we erover horen, hoe meer e-bikes we zien rijden, des te meer geneigd we zullen zijn er ook eentje te willen. Het is tenslotte best gênant om iedere ochtend op het fietspad ingehaald te worden door iemand die twee keer zo oud is, maar toch twee keer zo hard vooruitgaat.

Hoe houd je het betaalbaar?

Als je wilt overstappen op een e-bike kun je het een beetje betaalbaar houden door prijzen onderling goed te vergelijken en te zoeken naar mooie aanbiedingen. Lees, zeker bij onbekende merken, wel even de reviews op internet, zodat je zeker weet dat je een kwalitatief goede fiets te pakken hebt. Koop je fiets het liefst bij een winkel die je kent, zodat je weet waar je heen moet als je gebruik moet maken van de garantie of later nog vragen of problemen tegenkomt.

De kosten op de langere termijn kun je binnen de perken houden door te kiezen voor fiets accu revisie. Waar je voorheen direct een nieuwe accu moest kopen als je oude kapot was, een dure aanschaf, laat je nu je accu reviseren. Daarmee wordt als het ware alleen het binnenste van je accu vervangen, en niet de behuizing. Dat scheelt heel veel geld, en is een stuk beter voor het milieu. Op deze manier blijven de kosten die je in de loop der jaren maakt binnen de perken, en met die wetenschap fietst het toch nog een stukje lekkerder.

No Comments

Leave a Comment