Goedkope 3D printer zelfbouw

3d printer

Het lijkt een ideale manier om te bezuinigen op de aanschaf van een 3D printer: een model wat u zelf afmonteert. In principe klopt dit ook, omdat u bezuinigt op de assemblagekosten, maar klopt dit wel? Welke andere factoren spelen een rol, behalve de relatief lagere prijs, bij de overweging om een zelfbouw 3D printer boven een voorgemonteerd exemplaar te verkiezen? Hier zetten we een aantal voors en tegens op een rij, en kijken we of zelfbouw echt een goedkope 3D printer betekent.

Goedkope 3D printer en open source

Projecten zoals RepRap zijn open source. Dat wil zeggen dat iedereen gebruik mag maken van de ontwerpprincipes en mag bijdragen aan het project: iedereen mag het ontwerp gebruiken om een RepRap printer te maken en verkopen. In die zin kan de vergelijking met het computerbesturingssysteem Linux worden gemaakt. Linux is gratis, maar kant-en-klare pakketten met Linux als basis worden ook verkocht. Er zijn ook commerciële zelfbouw printers in de handel die niet op open source projecten zijn gebaseerd.

Dure zelfbouw 3D printers

De populaire modellen van zelfbouw 3D printers zijn enkele honderden euro’s in aanschaf, zoals de anet a8. U kunt daar nog (veel) geld bij optellen als u uitbreidingen zoals een betere extruder of wifimodule gaat toevoegen. Bovendien zijn er ook pakketten in de handel die toch al zeer compleet zijn, en ook een wat flinker prijskaartje hebben en net zo goed nog te vinden zijn in de prusa shop. Zo lijkt het alsof zelfbouw uiteindelijk toch niet echt goedkoper is. Maar op de lange duur kan juist de flexibiliteit van een zelfbouw printer zich terugbetalen.

Is zelfbouw de beste goedkope 3D printer?

Met zelfbouw 3D printers koopt u een printer met doorgaans meer mogelijkheden, nu of door middel van uitbreidingen, dan een kant-en-klaar model van ongeveer dezelfde prijs. Daar staat tegenover dat u zelfverantwoordelijk bent voor montage en correcte werking. Zeker als u wilt uitbreiden, is een beetje technische handigheid mooi meegenomen. Maar als u de uitdaging van zelfbouw aandurft, krijgt u een fascinerend hobbyproject en een goedkope 3d printer in ruil.

No Comments

Leave a Comment