Heeft u ook last van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn donkere plekjes op de huid die ontstaan door een te veel aan pigment. De vlekjes zijn niet mooi maar zijn niet slecht voor je. Pigment zit van zichzelf al in ons lichaam, het geeft namelijk kleur aan het haar, de ogen en aan de huid. Ook beschermt pigment onze huid tegen Uv-straling van de zon. Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Maar hoe ontstaan pigmentvlekken en wat kunnen we ertegen doen?

Het ontstaan van pigmentvlekken kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen ze ontstaan door de zon. Wanneer we (te) veel in de zon zitten kan er voor zorgen dat je huid zicht meer gaat bewapenen tegen de Uv-straling waar de huid aan wordt blootgesteld. Dit wordt ook wel melanine genoemd. Door het aanmaken van extra melanine kan het voorkomen dat er op de ene plek meer pigment ontstaat dan op de andere waardoor er vlekjes ontstaan. Daarom ontstaan pigmentvlekken veelal op plekken die veel zon hebben gehad zoals bijvoorbeeld in je gezicht.

Ook kunnen pigmentvlekken ontstaan door hormonale schommelingen, door huidreacties, tijdens de zwangerschap of door juist een tekort aan pigment. Een tekort aan pigment geeft overigens witte vlekjes, geen donkere.

Nu zijn er wel mogelijkheden om de minder mooie pigmentvlekken te verwijderen. Dit wordt ook wel depigmentatie genoemd. Professionele depigmentatie behandelingen werken doorgaans het beste maar met behulp van depigmentatie creme kunnen de vlekken ook verminderen of zelfs verwijderen. De grote cosmetica groothandelaren weten u over het algemeen wel te adviseren hierover.

U kunt pigmentvlekken voorkomen door uzelf goed te beschermen tegen de zon en door op te letten met pillen, medicijnen of behandelingen op basis van hormonen. Door eenĀ  hormoonverstoring kunnen namelijk pigmentvlekken ontstaan.

No Comments

Leave a Comment