Het behandelen van voetgerelateerde klachten door het aanmeten van steunzolen

Als je last hebt van voetklachten, pijn in de knie, enkel of rug, kunnen steunzolen en inlays verlichting bieden. Deze draag je in je schoenen en worden speciaal op maat gemaakt. Steunzolen en inlays behoren tot de categorie van orthopedische supplementen: de verzamelnaam voor uiteenlopende typen corrigerende, ondersteunende en drukverdelende losse zolen. Ze dragen bij aan het verminderen of oplossen van voetklachten, doordat de voetstand tijdens het dragen van steunzolen of inlays verbetert. Als je deze orthopedische supplementen wilt laten aanmeten, kun je terecht bij een podoloog, podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus. Dit zijn verschillende voetspecialisten die zich allemaal richten op het aanmeten van zolen en het behandelen van voetgerelateerde klachten. In dit blog leggen we de verschillen tussen de beroepen uit en geven we uitleg hoe ze elkaar versterken. 

 

Wat doet een podotherapeut?

De podotherapeut behandelt een (stands)afwijking aan de voeten, klachten die voortkomen uit een verkeerd looppatroon en het niet goed functioneren van voeten en/of benen. Er kan overbelasting van gewrichten of spieren ontstaan door dergelijke klachten. Daarnaast behandelt een podotherapeut voetklachten die het gevolg zijn van reuma, diabetes, nagelaandoeningen, huidproblemen en blessures of voetgerelateerde klachten van sporters. Podotherapeuten hebben de vierjarige HBO-opleiding Podotherapie met goed gevolg afgerond en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. 

 

Het werk van (register)podologen

Podologen en registerpodologen werken samen met andere disciplines binnen de zorg vanuit een multidisciplinaire benadering, waarbij de cliënt centraal staat. Met als doel het herkennen en behandelen van voetgerelateerde aandoeningen in het bewegings- en houdingsapparaat. Bij pijn aan de voeten, knieën, enkels, heupen en rug, kan een podoloog helpen met diverse behandelingen. Bijvoorbeeld met voorlichting, schoenadvies, instrumentele behandelingen en het aanmeten van (podotherapeutische) zolen. Cliënten met houdings- en voetklachten van algemene aard of in verband met reuma, perifere neuropathie en diabetes mellitus, behoren tot de doelgroep van podologen.  

 

Multidisciplinaire samenwerking 

Podologen en podotherapeuten geven ook preventief advies over het juiste schoeisel. Daarom verwijzen deze voetspecialisten hun cliënten bij orthopedische problemen  ook naar de orthopedisch schoentechnicus en andersom. De specialismen versterken elkaar op die manier. De podoloog of podotherapeut onderzoekt de aard van de klachten en stelt een behandelplan op. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit screening op de wonden voor diabetici en reumapatiënten en wondbehandelingen. Tot het specialisme behoort ook het aanmeten van siliconen teenstukjes (ortheses) bij pijnlijke plekken op of tussen de tenen en bij likdoorns. Hetzelfde geldt voor het aanmeten van podotherapeutische (sport)zolen en sport- en medical taping. De orthopedisch schoentechnicus vervaardigt (semi)orthopedische schoenen die hier optimaal op aansluiten. 

No Comments

Leave a Comment