Het opmaken van een proefschrift uitbesteden

 

Vele promovendi beëindigen hun opleiding met het schrijven van een proefschrift, ook wel een dissertatie genoemd. Hierbij kiest de schrijver/schrijfster vaak zelf het onderwerp om te laten zien dat hij/zij de afgelopen jaren voldoende kennis heeft opgedaan om een doctorstitel te mogen bemachtigen.

 

Wat velen vaak vergeten is dat, naast het daadwerkelijke onderzoek, promovendi zich ook bezig moeten houden met de presentatie van het proefschrift. Hierbij is het misschien handig om te weten dat er vele externe partijen zich bezighouden met het ontwerp van een proefschrift. Zo kunnen zij jouw proefschrift opmakenop een manier waarop het onderzoek volwaardig tot zijn recht komt, en resulteert het tot een stuk minder stress.

 

Wat is er allemaal uit te besteden?

Nou kunnen we niet voor elke aanbieder spreken. Toch bieden de meesten de volgende diensten aan:

  • Grafische vormgeving van de opmaak (pagina-indelingen, tabellen, omslag, etc.)
  • Binnenwerken; denk hierbij aan lettertypes en groottes, regelafstanden, kopjes, titelpagina’s, bladwijzers, inhoudsopgave, kop-, voetteksten en figuren.
  • Het drukken van een proefschrift (in inkjet, toner of offset).
  • Sommigen drukkerijen zijn ook aangesloten bij een uitgeverij waardoor het dus mogelijk is om onder haar naam een proefschrift te publiceren.

 

Houd er wel rekening mee dat je voor een dienstverlener kiest die voldoende rekening houdt met jouw voorkeuren. Het is namelijk niet fijn om in zee te stappen met een partij die juist meer stress veroorzaakt.

 

Gemiddelde kosten van het uitbesteden

Volgens Promovendi Netwerk Nederland brengt het drukken van een proefschrift hoge kosten met zich mee – wel 2000 tot 3500 euro. Het laten opmaken van een proefschrift kan dus nog meer kosten met zich mee brengen. Elk proefschrift is uniek, maar bij vele aanbieders worden de volgende prijzen gehanteerd:

  • €3,00 per tekstpagina.
  • €7,00 per pagina met tekst en afbeeldingen.

 

Het uitbesteden van de opmaak van een proefschrift is zeer aantrekkelijk, toch is het wel handig om te kijken of zo’n dienst wel binnen jouw budget valt.

 

 

No Comments

Leave a Comment