Het verliezen van je kind

Als ouder is het een van de ergste dingen die je kan gebeuren: een van je kinderen komt te overlijden. Dit is nog ingrijpender dan een andere dierbare verliezen. Als ouder wil je je kind zien opgroeien en alle belangrijke gebeurtenissen met hem of haar meemaken, zoals een diploma-uitreiking, het halen van het rijbewijs of het krijgen van een eerste relatie. Het besef dat dit niet gaat gebeuren, doet pijn. Het gemis is intens.

Verlies identiteit

Uit een Canadees onderzoek blijkt dat ouders na het overlijden van een kind een deel van hun identiteit zijn verloren. Vooral als ze maar één kind hadden. Een deel van de identiteit wordt opgehangen aan het zorgen voor het kind, en dat valt nu volledig weg. Ook komt daarmee de structuur en het ritme van de dag te veranderen. Je hoeft je ’s ochtends niet meer te haasten om je kind op tijd op school te krijgen. Het verliezen van je kind kan een enorme leegte met zich meebrengen. Waar moet je als ouder zijnde naartoe met alle liefde die je te geven hebt?

Verloren veiligheid

Na het verliezen van hun kind, raken veel ouders het vertrouwen in het leven kwijt. Het leek de normaalste zaak van de wereld dat je je kind zag opgroeien. Het overlijden van een kind is iets tegennatuurlijks en je had nooit gedacht dat het jou zou overkomen. Het leven leek zo veilig en dat blijkt dus niet zo te zijn. Vooral op speciale gelegenheden merk je dit. De eerste vakantie zonder je kind. De eerste feestdagen zonder je kind. De eerste keer de verjaardag van je kind zonder dat je kind erbij is. De eerste tijd zul je ook blijven praten alsof je kind er nog is. Je kind leeft natuurlijk ook voort in je gedachten.

Het rouwen om je kind

Rouwen is een intens en heftig proces, laat staan als het je kind betreft. Wat kan helpen is om de energie niet te richten op het overlijden, maar op het voort laten bestaan van de symbolische band. In gedachte kan je altijd met je kind blijven praten en zijn of haar aanwezigheid voelen. Wellicht dat dat wat steun kan bieden.

Ben je zelf je kind verloren en moet je nog een uitvaart regelen? Neem een kijkje op https://barbarauitvaart.nl/.

 

No Comments

Leave a Comment