Het verschil tussen een depressie en een burn-out

burnout

Je wil veel slapen, of je hebt juist last van slapeloosheid. Je bent geïrriteerd en je voelt je uitgeput. Je kunt je maar niet concentreren en je eigenwaarde is lager dan wat het geweest is. Maar zijn dit nou de symptomen van een depressie of van een burn-out?

Een depressie

Bovenstaande symptomen komen bij beiden voor. Het kan dus lastig zijn om het verschil op te merken. Ook voor de psycholoog of de POH-GGZ is het soms moeilijk om de juiste diagnose te stellen. De volgende symptomen worden aangehouden bij het diagnosticeren van een depressie: Je voelt je somber, ervaart een gevoel van leegte en hebt negatieve gedachtes. Je voelt je machteloos, je hebt faalangst en hebt soms huilbuien of de behoefte om te huilen. Het oplossen van problemen lukt niet meer, want je hebt moeite met nadenken, je bent vergeetachtig en je kunt je niet concentreren. Je bent snel boos of geïrriteerd en je voelt je wanhopig. Naast deze geestelijke klachten kunnen er echter ook fysieke klachten ontstaan. Zo ben je vermoeid, je hebt geen energie en weinig zin om te eten of je eet juist teveel. Je slaapt veel of juist helemaal niet en je hebt hoofdpijn, je bent kortademig, je bent duizelig en je hebt last van hartkloppingen. Daarnaast is je libido flink verminderd.

Een burn-out

Een burn-out uit zich in ongeveer dezelfde symptomen. Een burn-out is te herkennen aan het feit dat je je lichamelijk en geestelijk uitgeput voelt. Uitrusten vind je lastig, je voelt je constant gespannen. Daarnaast kun je je net zoals bij een depressie niet goed concentreren en word je vergeetachtig. Je hebt het gevoel dat je faalt en dat je niet competent genoeg bent voor je werk (of sociale leven). Een ander symptoom is het hebben van slaapproblemen. Qua fysieke staat kun je hoofdpijn, maagpijn of spierpijn hebben, maar ook nekpijn voelen en problemen met de buik hebben. Zo is misselijkheid een symptoom, maar ook hartkloppingen en duizeligheid. Je voelt je benauwd (je kunt gaan hyperventileren), hebt een hoge bloeddruk en pijn op de borst.

Het verschil

Als je bovenstaande symptomen naast elkaar zet, dan lijken ze erg op elkaar. Het is voor psychologen dan ook lastig om de goede constatering te maken. Zo zeggen sommigen dat het verschil op te merken in de vraag of de patiënt niet wil of niet kan. Iemand met een depressie wil gewoonweg niet naar buiten om iets te ondernemen, terwijl een cliënt met een burn-out alles wel wil doen, maar denkt dat hij of zij het niet meer kan. Daarnaast is een burn-out vaak werkgerelateerd, terwijl een depressie alle factoren in het leven kan beslaan.

No Comments

Leave a Comment