Hier moet je op letten bij het leggen van een vloer

Ben je van plan binnenkort een nieuwe vloer te kopen en wil je deze zelf gaan leggen? Je hoeft er geen beroepsmatige klusjesman voor te zijn, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Bereid je dus goed voor!

Kies een juiste vloer uit voor de ruimte

 

Niet alle vloeren zijn geschikt voor alle ruimtes in je huis. Sommige vloeren zijn niet waterbestendig en daarom niet handig voor de keuken of badkamer. Vaak kies je daarom in een badkamer voor tegels en voor een keuken kun je gaan voor tegels of laminaat. De woonkamer heeft meer opties. Die keuze is iets uitgebreider. Maar let wel op dat je daar weer rekening moet houden met hoe intensief hij wordt gebruikt. Komen er vaak mensen over de vloer of wonen er kleine kinderen? Je wil dan gaan voor een vloer die makkelijk is in onderhoud. Kies dus per ruimte wat voor jouw situatie de beste vloer zou kunnen zijn. 


Ook de kleur kan enorm bepalend zijn voor de rest van je interieur. Zorg dat je een duidelijk idee hebt bij het grotere plaatje en of de vloer dus een match is met de rest. Tip! Neem bij het uitzoeken van de vloer zoveel mogelijk (kleur)stalen mee van je interieur. Of van het plan hoe jij het voor ogen hebt. Zo kun je het namelijk makkelijk naast elkaar leggen en in één oogopslag zien of het een goede combinatie is. 

Bepaal de stijl van de vloer

Ga je voor een normale legging? Dan is het leggen van de vloer redelijk recht toe, recht aan. Maar wil je een alternatief legpatroon? Zoals een vissengraat of een Hongaarse punt, dan komt er een bepaalde techniek bij kijken. De legging is dan net weer even anders en er moet dan dus ook een andere berekening gemaakt worden. Let daar dus goed op!

Kies een geschikte ondervloer

Het kiezen van de juiste ondervloer is bijna net zo belangrijk als het kiezen van de vloer zelf. Ook is de ondervloer vaak afhankelijk van de vloer. Je kiest dus voor een ondervloer die past bij je vloer! Ga je bijvoorbeeld voor een PVC-vloer? Dan kies je voor een ondervloer met een hogere drukvastheid dan bijvoorbeeld bij een laminaatvloer. En heb je vloerverwarming? Dan is het belangrijk om te weten welke soort verwarming je hebt. Want niet alle ondervloeren zijn hittebestendig en gaan dus niet samen met vloerverwarming.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Cliché maar waar! Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Het voorbereiden van de klus begint met het verzamelen van alles wat je nodig hebt. Zowel de vloer zelf, de ondervloer, maar ook het gereedschap. Het verzamelen alleen al kost flink wat tijd. Koop je laminaat daarom niet op dezelfde dag als dat je het gaat leggen. Zo maak je het alleen maar ingewikkelder voor jezelf. 

 

No Comments

Leave a Comment