High-end camera’s. Zijn ze hun geld waard?

Fotografie is vandaag de dag steeds toegankelijker. Met camera’s in onze mobiele telefoon is het mogelijk om foto’s en video’s te maken waar je 10 jaar geleden van overdonderd zou zijn door de hoge kwaliteit. Wat is dan nog de toegevoegde waarde van een spiegelreflexcamera of een rangefinder camera zoals de klassieke Leica camera’s? Deze producten zijn op een aantal vlakken nog onverslaanbaar.

Veelzijdigheid

Een camera zoals een spiegelreflex heeft dankzij de vele lenzen en accessoires een breed scala aan veelzijdigheid wat betreft functionaliteiten. Elk objectief heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn er objectieven met een groothoeklens (fisheye), telelenzen voor een grote zoom en ook lenzen en filters die zorgen voor speciale effecten zoals een bokeh.

Op deze manier kan je met één camera een hoop verschillende takken van fotografie uitvoeren. Toegegeven: op een mobiele telefoon zitten deze functies en filters vaak ook, maar hiermee verkrijg je meestal een resultaat wat het toch nét niet is. Het is vaak zo dat een stuk gereedschap dat alles een beetje kan, minder goed presteert dan gereedschap dat speciaal is ontwikkeld voor dat ene doel. Zo werkt het ook met camera’s.

Snelheid

Op vele momenten in de fotografie is het cruciaal dat je net dat ene moment moet vastleggen. Of het nou gaat om objecten met een hoge snelheid zoals in de sport, of iets heel subtiels als de emotie op een gezicht. Een seconde verschil kan een hoop betekenen. Spiegelreflexcamera’s kunnen tussen de drie en tien foto’s per seconde maken waardoor de kans groot is dat je geen enkel belangrijk moment mist.

Daarnaast is de snelheid van het scherpstellen van de camera ook erg belangrijk. Bij veel digitale camera’s zoals in mobiele telefoons kan het even duren voordat de camera scherpgesteld is op het onderwerp. Een spiegelreflex kan dit binnen een fractie van een seconde.

Het genot

Mobiele telefoons zijn ontzettend handig. Ze zijn compact en je hebt ze vaak in een handomdraai bij de hand. Dit heeft een enorm praktisch voordeel! Fotografie is echter ook een beleving. Het is voor velen een hobby en moet voornamelijk goed voelen en genot brengen aan het leven. Het fotograferen aan de hand van een luxe product zoals een echte Leica M camera is gewoon niet te vergelijken met het nemen van een foto met een telefoon. Wanneer je een product vasthoudt waarvan je een lach op je gezicht krijgt is dat onbetaalbaar.

No Comments

Leave a Comment