Hoe beveilig je de IT infrastructuur van je bedrijf?

Anno 2022 zijn online aanvallen op bedrijven schering en inslag. Daarom is het ontzettend belangrijk voor bedrijven om hun IT omgeving en IT infrastructuur up-to-date te houden én goed te beveiligen. Er zijn natuurlijk erg slimme hackers die heel specifiek bedrijven targetten waartegen je je moet beschermen, maar al te vaak verliezen bedrijven ook kostbare data door domme fouten, zoals een medewerker die op een phishing e-mail klikt. In dit artikel geven we je tips over hoe je je IT beter kunt beveiligen.

Werk met een vaste IT partner

Heb je geen kaas gegeten van IT? Of is je bedrijf niet groot genoeg om een vaste IT’er aan te nemen? Dan is het een goed idee om in zee te gaan met een IT-partner die bijvoorbeeld jouw fysieke producten (denk aan laptops of datacenters) geregeld vernieuwt én jouw programma’s gaat updaten en meer. Er zijn verschillende bedrijven die het IT beheer van andere bedrijven overnemen; dit wordt over het algemeen managed services genoemd. Dit betekent dat je ontzorgd wordt op één of meerdere vlakken van je IT.

Zo kun je kiezen dat je IT partner enkel verantwoordelijk is voor de infrastructuur, maar kun je jouw partner ook de infrastructuur, systemen én applicaties laten overnemen. Met andere woorden: je kiest wat het handigst voor jou is. Als je niets van IT kent, is het een aanrader om een partner te kiezen die je de full service biedt, waarbij jouw systemen technisch up-to-date worden gehouden, maar waarbij er ook proactief op zoek wordt gegaan naar zwakke punten. Deze wil je oplossen voor hackers ze vinden! Een goede partner geeft je ook al het IT advies dat je nodig hebt en helpt je bijvoorbeeld met prioriteiten zetten op basis van je budget.

Train medewerkers om phishing te herkennen

Jaarlijks lekt er data van duizenden bedrijven, zowel grote als kleine bedrijven. Heel vaak moeten online criminelen hier zelfs niet zo veel moeite voor doen… omdat medewerkers klikken op phishing e-mails. Phishing e-mails zijn immers vaak niet meer de e-mails van jaren geleden, waarbij een buitenlandse prins je miljoenen beloofde. Nee, het kunnen e-mails zijn van functies die je al gebruikt, denk aan Microsoft Teams of Google Drive, die heel geloofwaardig zijn nagebouwd. Het enige verschil? Het e-mailadres waarmee de e-mails worden verzonden, klopt niet. Denk aan een letter ‘i’ die werd vervangen door een letter ‘l’.

Daarom is het een goed idee om je medewerkers geregeld een phishing training te laten volgen. Er zijn zelfs bedrijven die zich specialiseren in proactief fake phishing mails te sturen. Zo krijg je een rapportage van hoeveel medewerkers op de mail hebben geklikt. Met deze data kun je medewerkers laten focussen op de gevaren.

Wat doe jij om je IT infrastructuur te beveiligen?

No Comments

Leave a Comment