Hoe deuren het verschil kunnen maken in je huis

Betrek je een nieuw huis, dan ga je er vaak flink mee aan de slag. Er gaat een nieuwe vloer in, de muren krijgen een ander kleurtje. Misschien ga je wel op zoek naar een andere keuken, of een nieuwe badkamer. Je doet er alles aan om je huis helemaal naar jouw zin te maken, om het jouw stijl mee te geven en het echt je thuis te maken. Toch zijn er van die dingen die maar weinig mensen veranderen, terwijl ze zo’n groot verschil kunnen maken.

Vergeet de deuren niet!

Het is opvallend hoe mensen soms complete verbouwingen aan hun huis uit kunnen voeren. Bijna niks is meer hetzelfde als zij klaar zijn. Weken, of soms zelfs maanden zijn zij aan de slag om hun huis een totale metamorfose te geven. En het resultaat, dat mag er meestal zijn.

Toch worden de deuren heel vaak vergeten. Zonde, want juist een deur kan een huis veel karakter geven. Dat begint al bij de voordeur. Heb je een modern huis, en juist een heel klassieke voordeur met houtsnijwerk en kleine ruitjes erin? Dan is dat geen goede match. Zonde, toch? Heb je toch heel je huis aan een verbouwing onderworpen, zet dan ook even de spreekwoordelijke puntjes op de i en kies voor een andere voordeur. Als het visitekaartje van je huis totaal niet overeenkomt met hoe de rest van je huis eruitziet is tenslotte al je werk voor niets geweest.

Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de deuren die je binnenshuis vindt, de binnendeuren. Veel mensen gooien er een likje verf overheen als ze gaan verbouwen of wanneer ze in een nieuwe woning gaan wonen, en staan er verder nauwelijks bij stil. Raar eigenlijk, want er is zoveel keuze! Waarom zou je wel eindeloos dubben over het soort deurtjes dat je op je nieuwe keukenkastjes wilt hebben, maar de deur die naar die keuken leidt gewoon maar laten zoals hij is?

Praktische oplossingen

Naast een decoratieve functie, hebben deuren natuurlijk ook een bepaald nut. Ze vormen de scheiding tussen de ene ruimte en de andere. Zeker als je in huis weinig ruimte hebt, kunnen zij soms een beetje belemmerend werken. Om die reden kiezen veel mensen bij wie de keuken een losse ruimte is ervoor de deur te verwijderen en er een open keuken van te maken.

Een deur moet open en dicht kunnen, en in de draaicirkel die dat geeft kun je eigenlijk niets kwijt. Tenzij je kiest voor een schuifdeur! Toegegeven, deze vereist dan wel weer ruimte in de breedte, de deur moet tenslotte ergens heen kunnen schuiven, maar er zijn genoeg situaties waarin dit een stuk praktischer is dan een deur die naar binnen of buiten opengaat. Ga je verbouwen, bekijk dan eens goed of dit ook voor jouw situatie een oplossing is.

No Comments

Leave a Comment