Hoe dieet schema’s helpen bij het afvallen

Er wordt vaak gezegd dat een dieet volgen niet nodig is om af te vallen. Minder calorieën eten dan je verbrand en zodoende de overtollige kilo’s verliezen. Maar hoe doe je dat dan als je hiermee wilt beginnen? Dit kan door een dieet schema te volgen. Als je op gevoel minder gaat eten dan bestaat er namelijk een goede kans dat je toch nog teveel eet of de verkeerde dingen eet. En zoals met de meeste dingen in het leven gaat ook afvallen beter als je het van te voren goed plant. Door een goed dieet schema te volgen ben je ervan verzekerd dat je je afvaldoelstellingen zult behalen. 

Waarom een dieet schema?

We hebben allemaal een druk leven en komen daardoor snel in de verleiding om iets makkelijks te kopen. Als je het druk hebt dan val je snel terug op oude gewoonten en routines. Deze kosten je het minste tijd en kun je doen zonder bij na te denken. Hierdoor bestaat het risico dat je je afvaldoelstellingen uit het oog verliest en terug valt in oude gewoonten. Gewoonten die er juist voor zorgde dat je overgewicht kon krijgen. Een dieet schema biedt daarom houvast. Zie het als een gids die je begeleid naar dat ideale gewicht.

Om af te kunnen vallen heb je kennis nodig over voedingsstoffen en hun effect op je lichaam. Je moet inzicht hebben in portiegrote en weten hoe calorierijk verschillende voedingsmiddelen zijn. Met een dieet schema hoef je je niet in dit alles te verdiepen. Je volgt simpelweg het dieet schema, dat is alles wat je hoeft te doen.

Tips bij het volgen van een dieet schema

Ga je een dieet schema volgen dan helpen we je graag op weg met een aantal tips. 

Tip #1: pas op met tussendoortjes

De meeste dieet schema’s gaan uit van 3 eetmomenten per dag; het ontbijt, de lunch en het avondeten. Hier zit een reden achter. De reden hierachter is dat het lichaam tussen de maaltijd door de tijd moet krijgen om te maaltijd te verteren en de bloedsuikers weer moeten dalen. Als we eten dan stijgt de bloedsuikerspiegel. Het lichaam maakt insuline aan, het glucose wordt opgenomen en de bloedsuikers dalen weer. Dit is belangrijk omdat het hormoon insuline er voor zorgt dat het lichaam vet wil opslaan en vasthouden. Alleen op de momenten dat de insuline laag is kunnen we vet verbranden. Door tussendoortjes te eten zorg je ervoor dat de insuline niet de kans krijgt om te dalen. Hierdoor komt het lichaam nooit in de staat waarin het vet kan gaan verbranden.

Een ander nadeel van tussendoortjes is dat er vaak veel meer calorieën inzitten dan je zou verwachten. Het gaat hierbij om kant-en-klare tussendoortjes zoals repen, koeken en andere snacks. Deze zijn vaak rijk aan suikers en geraffineerde koolhydraten en soms ook de nodige vetten. Wil je toch een tussendoortje eten kies dan voor onbewerkt en natuurlijk voedsel. Je kunt bijvoorbeeld wat rauwkost of fruit eten. Of wat eiwitten in de vorm van een plakje kipfilet, een gekookt ei of wat kwark of yoghurt. Het voordeel van eiwitten is dat deze weinig effect op de bloedsuiker hebben. 

Tip #2: ga ook sporten

Iedereen weet dat je met lichamelijke inspanning calorieën verbrand. Sporten is daarnaast ook goed voor de gezondheid en helpt het afvallen ook op andere manieren. Door te sporten maak je je glucose (glycogeen) voorraden leeg. Als je dan gaat eten dan wordt de glucose makkelijk door de cellen opgenomen. Hierdoor stijgt je bloedsuiker minder en is er minder insuline nodig. De insulinegevoeligheid zal verbeteren.

Veel mensen denken aan een duursport als ze willen gaan afvallen. Duursporten zijn sporten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Deze zijn lange tijd vol te houden zodat je er veel calorieën mee kunt verbranden. Minder bekend is dat krachtsport ook een uitstekende manier is om mee af te vallen. Fitness is de meest bekende vorm van krachtsport. Bij een krachtsport span je het lijf korte tijd maar intensief in. Hierdoor hebben de spieren brandstof nodig om te herstellen. Dit zorgt ervoor dat je ook na de krachttraining nog bezig zal zijn met het verbranden van calorieën. Kies je voor een krachtsport let er dan op dat je extra eiwitten gaat eten. Deze zijn nodig om de spieren te laten herstellen.

Tip #3: ga niet in de fout met wat je drinkt

Bij veel mensen zijn de drankjes die ze drinken de grote boosdoener van de calorieën die te veel worden genuttigd. Met frisdrank, vruchtensap of melkdrankjes krijg je ongemerkt grote hoeveelheden suiker en calorieën binnen. Indien je teveel calorieën eet dan krijg je van het lichaam het signaal dat je genoeg hebt gegeten. Met frisdranken werkt dit niet, het lichaam registreert vloeibare calorieën niet zo goed, zo waardoor je makkelijk teveel calorieën binnen kunt krijgen. Het beste drink je gewoon water, zwarte koffie, groene thee of kruidenthee. 

Tip #4: wordt niet bang van vetten

Een veel gemaakte fout is dat mensen vetten helemaal gaan vermijden. Het gaat er echter om dat je minder calorieën eet om af te vallen. Het lichaam heeft vetten nodig om gezond te blijven. Zo zijn ze nodig voor de hormoonhuishouding en zijn onze lichaamscellen opgebouwd uit vetten. Het is wel belangrijk dat gekozen wordt voor gezonde vetzuren; de vetzuren die het lichaam nodig heeft. Deze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals vette vis, noten, avocado, eieren, zaden en pitten. Een goed dieet schema zal je voorzien in de nodige gezonde vetzuren. Eet niet teveel verzadigde vetzuren en vermijd transvetten. Transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid en hebben een negatieve invloed op het afslankproces. Transvetten zitten in bewerkte voedingsmiddelen en zijn op het etiket te herkennen als gedeeltelijk geharde vetten.

No Comments

Leave a Comment